VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

A leukociták bioszenzorokkal és újszerű egyedi sejt szintű technikákkal történő jelölésmentes azonosítására és funkcionális jellemzésére szolgáló módszerek

Nanobioszenzorika Laboratórium
("Lendület" Kutatócsoport)
2022. július


Egy összefoglaló cikkben leírtuk a leukociták (1. ábra) bioszenzorokkal és újszerű egyedi sejt szintű technikákkal történő jelölésmentes azonosítására és funkcionális jellemzésére szolgáló módszerek jelenlegi állását. A hangsúly az egyedi sejtek jellemzésére szolgáló technikákon van, különös tekintettel a felületérzékeny technológiákra. A közelmúltbeli fejlemények rávilágítottak a kis sejtpopulációk és az egyedi sejtek fontosságára betegségek esetén is. Mindazonáltal az egyedi sejtek elemzésére alkalmas technikák ígéretes eszközt kínálnak a terápiás megközelítésekhez, ahol az egyes sejtek jellemzése szükséges klinikai terápiás eljárások megállapításához (Szittner et al. Functional blood cell analysis by label-free biosensors and single-cell technologies. Advances in Colloid and Interface Science, 2022).

1. ábra. Példák a jelölésmentes bioszenzorokkal kimutatható leukocita folyamatokra (A) proliferáció (B) kemotaxis (C) sejtpolarizáció és aktiválás (D) antigénprezentáció (E ) degranuláció és szekréció (F) citotoxicitás (G) fagocitózis és (H) adhézió.