VII. osztály

Foldamerkémia – Samuel H. Gellman karácsonyi előadása

Az MTA Kémiai Tudományok Osztályának tavaly indult „Christmas Lecture” előadássorozatának második, nagy sikerű online előadása hangzott el december 21-én Prof. Samuel H. Gellman (University of Wisconsin – Medison), az MTA tiszteleti tagja tolmácsolásában.

2022. január 26.

Az előadássorozat célja kiemelkedő kutatók munkásságának átfogó bemutatása, a szélesebb tudományos közösség számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei előadóként Prof. Samuel H. Gellman-t köszönthettük.

Prof. Samuel Gellman új, érdekes szerkezettel és funkciókkal rendelkező peptidek szintézisével és térszerkezetvizsgálatával foglalkozik. A ,,Foldamerkémia" gondolatának megalkotója - máig meghatározó képviselője, - aki a peptid-foldamerek biológiai funkciójának megértésére törekszik. Munkája az aszimmetrikus szintézistől, a polimerek előállításán át, a szilárd-fázisú peptid szintéziseken keresztül, a nagyfelbontású térszerkezet-meghatározásig és biokémiai elemzésekig felölel szinte minden fontos szakterületet.

Gellman professzor kutatócsoportja orvosbiológiai alkalmazásokhoz olyan foldamerek kifejlesztésvel foglakozik, melyek leképezik a peptidek és fehérjék alakját. Hangsúlyos figyelmet szentelnek a béta-aminosavak (béta-peptidek) és az alfa- és béta-aminosavak (alfa/béta-peptidek) oligomereknek. Bebizonyították, hogy a megfelelően megtervezett hélix foldamerekkel bonthatóak a vírusfertőzés illetve a rák kapcsán kialakuló fehérje-fehérje kölcsönhatások. Új törekvésük, hogy a foldamereket katalízishez használják.

Gellman professzor előadásában, mely egyben akadémiai székfoglalója is volt, áttekintést adott e komplex és innovatív terület céljairól valamint a saját és kutatócsoportja munkájáról, eredményeiről.

Az előadás az alábbi lejátszóra kattintva látható: