VII. osztály

"Carbohydrate-spiro-heterocycles” címmel jelent meg a Somsák László szerkesztésében a Springer „Topics in Heterocyclic Chemistry” sorozatának legújabb kötete

2019. november 26.

Somsák László szerkesztésében „Carbohydrate-spiro-heterocycles” címmel jelent meg a Springer „Topics in Heterocyclic Chemistry” sorozatának legújabb kötetehttps://www.springer.com/gp/book/9783030319410. A spiro vegyületek két- vagy háromgyűrűs rendszerek, amelyekben két gyűrűt egyetlen közös atom kapcsol össze. Egyedi és jól definiált térszerkezetüknek és más sajátságaiknak köszönhetően a spiro származékok széles körű alkalmazást nyernek egyebek között gyógyszerekben, optikai lencsékben és adattárolókban, elektronikus megjelenítő eszközökben, és intenzív kutatások tárgyai számos más területen. A szénhidrátok a természetes anyagok legelterjedtebb képviselői, amelyek alapvető szerepet játszanak a legtöbb biológiai jelenségben. Konjugátumokat alkotnak valamennyi elsődleges és másodlagos anyagcsere-termékkel, amelyek között jelentős számú és biológiai hatású spiro vegyület is megtalálható. Jól ismert szénhidrát-spiro vegyületek pl. a természetes eredetű antifungális papulacandinok, az antibiotikus orthosomycinek, a herbicid hydantocidin, és a szintetikus tofogliflozin, a 2. típusú diabetes kezelésére néhány éve engedélyezett gyógyszerhatóanyag. A kötet fejezetei betekintést nyújtanak a spirociklizációs módszerekbe, és bemutatják a legfontosabb szénhidrát-spiro vegyületcsoportokat és alkalmazásaikat.

A tartalomból: spirociklizációk az anomer centrumon; 1,3-dipoláris cikloaddíciós és gyökös módszerek cukor-spiro származékok készítésére; glikálok spirociklizációs reakciói; spiro-nukleozidok; spiro-C-glikozidok; spiro-iminocukrok.