VII. osztály

Átadták a 2022. évi Medzihradszky Kálmán előadói díjat

2022. június 16.

Dr. Medzihradszky Kálmánné Schweiger Hedvig 2019. májusában elhunyt férje emlékére előadói díjat hozott létre és ajánlott fel, amelyet az Alapítvány a Magyar Peptid- és Fehérjekutatásért Kuratóriuma tisztelettel befogadott. A díjat az MTA Peptidkémiai Munkabizottság és az MTA Kémiai Biológiai Munkabizottság közös tudományos ülését követően (2022. május 30 - június 1.) adták át. Az ülés programja itt letölthető.

Dr. Medzihradszky Kálmán akadémikus nagy súlyt helyezett a jó előadásokra, munkatársait, hallgatóit is erre ösztönözte. Bruckner Győző professzor személyében ezen a téren is kiváló tanítómesterét tisztelhette. A Medzihradszky Kálmán előadói díj egy szakmai zsűri döntése alapján kerül kiadásra. A zsűri állandó tagjai: az alapító vagy megbízottja, az Alapítvány mindenkori elnöke vagy megbízottja, az MTA Peptidkémiai Munkabizottság mindenkori elnöke valamint két további ( 40 év feletti) munkabizttsági tag, akik - évente, felkérésre - a tudományos ülésre regisztrált és jelenlevők közül kerülnek kiválasztásra. Idén a zsűri tagjai voltak tagjai voltak: Mező Gábor (elnök, az Alapítvány elnöke felkérésre), Martinek Tamás (a Munkabizottság elnöke), Zarándi Márta, Bősze Szilvia (az Alapító képviseletében) és Horváti Kata voltak.

A 2022.évi díjazottak:
-
Kiss-Szemán Anna Júlia tudományos segédmunkatárs, doktorjelölt, ELTE Kémiai Intézet Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratórium (témavezető: Harmat Veronika PhD)
- Tököli Attila tudományos segédmunkatárs, doktorjelölt, Szegedi Tudományegyetem, Orvosi Vegytani Intézet (témavezető: Martinek Tamás, az MTA doktora)