VII. Kémiai Tudományok Osztálya

A Chemistry Europe Fellow címet adományozta az Európai Kémiai Társaságok Szövetsége Joó Ferenc akadémikusnak, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszék professzor emeritusának.

A díjat Simonné Sarkadi Livia professzor asszony, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke adta át.

2020. július 22.

– Nagy megtiszteltetés a Debreceni Egyetem számára, hogy egy rangos nemzetközi szervezet elismeri az intézmény professzorának tevékenységét – hangsúlyozta a július 17-ei ünnepélyes átadáson Csernoch László. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese felidézte Joó Ferenc pályafutásának kezdetét, és elismeréssel szólt iskolateremtő oktatási, kutatási és oktatásszervezési tevékenységéről – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

Joó Ferenc akadémikus, egyetemi tanár, 1972-ben szerzett egyetemünkön kitüntetéses vegyész diplomát, azóta a Debreceni Egyetem oktatója. 1993 óta egyetemi tanár, 14 éven keresztül volt a Fizikai Kémiai Tanszék tanszékvezetője. 2001-től az MTA levelező, majd rendes tagja. 2004 és 2007 között oktatási rektorhelyettes, 1996-tól 2009-ig a Kémia Doktori Iskola vezetője volt. 2005 és 2011 között az MTA Kémiai Osztály elnökhelyettesi, majd 2017-ig elnöki teendőit látta el. 22 évig vezette az MTA-DE Homogén Katalízis Kutatócsoportot. Közel 50 hazai és nemzetközi pályázat témavezetőjeként jelentős kutatási támogatásokat nyert el. Mintegy 200 tudományos közleményt jegyez, melyekre több mint 5000 hivatkozást kapott. Aktív szerepet vállalt az oktatásban és az oktatásszervezésben is, számos oktatási program kidolgozását, szakok akkreditációját irányította. Munkásságát számos hazai és külföldi díjjal, közük a Gamboa-Winkler-, a Széchenyi-, az Apáczai Csere János, és a Szilárd Leó-díjjal ismerték el.