VII. Kémiai Tudományok Osztálya

A hónap publikációja - 2021. március

Az osztály havi rendszerességgel tervezi közérthető formában bemutatni a szakterületünket és határterületeit érintő friss és kiemelkedő jelentőségű, már publikált közleményeket, melyeket Vancsó Gyula, az MTA külső tagja vezette ad hoc bizottság értékel. A bizottság tovább tagjai: Peter Stang, az MTA külső tagja és Penke Botond, az MTA rendes tagja. Célunk az, hogy hatékonyabban reklámozzuk a kémia új és érdekes eredményeit a szakemberek és kollégák mellett a szakújságírók, a vállalkozók, a kémia iránt érdeklődő vállalatok és üzletemberek számára is.

Idén 60 éve, hogy megalapították az MTA Alkaloidkémiai Tanszéki Kutatócsoportját

Az 1960-as évek előremutató kezdeményezése volt a magyar tudomány-politikának az Akadémia szervezetébe tartozó, de különböző egyetemeken működő, tanszéki kutatócsoportok létrehozása. A kutatócsoportok létrehozása megvalósította azt az alapelvet, hogy "magas színvonalon és hatékonyan oktatni csak jó kutatói munkával együtt, ugyanakkor hatékony és eredményes kutatást pedig csak jó oktatói munkával együtt lehet végezni".

Sík- és térbeli szerkezetek önszerveződése – Peter J. Stang karácsonyi előadása Sík- és térbeli szerkezetek önszerveződése – Peter J. Stang karácsonyi előadása

Sík- és térbeli szerkezetek önszerveződése – Peter J. Stang karácsonyi előadása

Lineáris és szöget bezáró egyszerűbb molekulákból megfelelő reakciókörülmények között érdekes és hasznos tulajdonságokkal rendelkező sík-, illetve térbeli szerkezetek állhatnak össze. Róluk és lehetséges alkalmazásaikról beszélt az MTA Kémiai Osztálya által megrendezett karácsonyi előadásában Peter J. Stang, a Utahi Egyetem professzora, az MTA külső tagja. Az előadás házigazdája Perczel András, a Kémiai Osztály elnöke, az MTA-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport és Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratórium szakmai vezetője volt.

  • 101 találat
  • További