Lendület Program

Lendületesek: Maria Lugaro

A csillagok és bolygók születésének körülményeit vizsgálja az MTA Lendület Programjának támogatásával Maria Lugaro. A csillagász és munkatársai ennek érdekében csillagpor laboratóriumi vizsgálatával szerzett adatokat fognak elemezni. Maria Lugarót, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársát, aki „A meteoritokban megőrzött nukleáris égéstermékek mint nyomjelzői a Nap és a bolygók születésének” című pályázatával immár másodszor nyerte el a Lendület Program támogatását, mindig is lenyűgözték a meteoritokban található, igen ritka csillagporszemcsék.

2024. szeptember 4.

E szemcsék legfeljebb a meteorit tömegének egymilliomod részét adják, vagyis egy kilogramm meteorit talán egy mikrogrammot tartalmaz belőlük. Viszont elemzésük révén

talán feltárható a csillagok és a bolygók születése,

hiszen magukban őrzik a csillagokban végbemenő nukleáris reakciók „ujjlenyomatát”, így például tanúi voltak a Nap születésekor ható hajdani kozmikus környezetnek is. De ehhez meg kell találni e mikroszkopikus csillagdarabkákat.

Maria Lugaro

Tű a szénakazalban

„Nem egyszerű a meteoritokban rátalálni a csillagporra, de az elmúlt harminc évben hatalmasat fejlődtek az anyagok izolálásának és elemzésének módszerei – mondja Maria Lugaro. – Így rájöttünk, hogy ezeknek a szemcséknek a kémiai szerkezete olyan különleges, hogy alapvetően különböznek a Naprendszerben zajló folyamatok során létrejövő anyagoktól. Egyértelművé vált tehát, hogy ez az anyag nem egyszerűen a Földön kívülről való, hiszen a Naprendszer meteoritjainak összetételétől is különbözik, hanem a Naprendszeren kívülről származik.”

E felismerés hatalmas jelentőségű volt, hiszen így a csillagok kutatásának teljesen új megközelítése vált lehetségessé: immár nemcsak a csillagok által kibocsátott fényt és egyéb sugárzást tudták vizsgálni, hanem a csillag egy darabját is kézbe vehették. E csillagpor pedig már akkor is jelen volt, amikor a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult, bár nagy része természetesen időközben megsemmisült. Az aszteroidák létrejöttekor e csillagporszemcsék egy töredéke azonban beágyazódott az égitestek anyagába, és ezért találhatók meg mindmáig a meteoritokban is. Ha a meteorit az évmilliárdok során nem melegedett fel túlságosan, és nem került bele víz, akkor megóvhatta a benne csapdába ejtett csillagport, ami így mindmáig elemezhető maradt.

A talált meteoritokból vett mintákat a laboratóriumban meglehetősen drasztikus kezelésnek vetik alá: savba áztatják, majd mindaddig melegítik, amíg csak a csillagpor marad belőlük – hiszen a csillagpor a meteoritok legellenállóbb, legkeményebb összetevője.

„Ezzel a módszerrel megtalálhatjuk a tűt a szénakazalban. Mindössze el kell égetnünk az összes szénát, és a tű ott marad a hamu között”

– folytatja Maria Lugaro. – A meteorit maradványait ezután tömegspektrométerbe helyezzük, amivel meghatározhatjuk az összetételét. Ha olyan összetétellel találkozunk, ami a Naprendszerben ismeretlen, akkor megtaláltuk a csillagport.”

Évmilliárdokkal ezelőtt elpusztult csillag nyomában

Maria Lugaro nem a csillagpor gyakorlati izolálásával, sokkal inkább a tömegspektrométeres mérések eredményeinek elméleti magyarázatával foglalkozik. Például a kutatócsoportjával együtt meghatározza, hogy a mérések alapján az elemzett minta milyen csillagból származhat. Ehhez komputermodelleket használnak, amelyek segítségével gyakorlatilag újraalkotják a csillagokat a számítógépen, és az algoritmusok segítségével újrajátszhatják a csillagok belsejében végbemenő nukleáris reakciókat. Ezután a csillagpor elemzése révén előálló adatokat összevetik a létező csillagokról meglévő ismeretekkel. Ha szerencséjük van, az egyikkel egyezni fognak, és akkor jó eséllyel feltételezhetik, hogy rátaláltak a szemcsék eredetére. Pontosabban felfedezték, hogy milyen típusú csillagból származhatott a por.

„Az elemzett csillagpor egy már elpusztult csillagból származik, amely már akkor sem létezett, amikor a Naprendszer kialakult. De a ma is létező csillagok tulajdonságaival összevetve meghatározhatjuk a hajdani csillag természetét – mondja Maria Lugaro. – A csillagpor vizsgálatával tehát bizonyítékot szerezhetünk egy évmilliárdokkal ezelőtt elpusztult csillag létezéséről. Ráadásul így közvetlenül a kémiai összetételét vizsgálhatjuk, amiből sokkal pontosabb adatokat szűrhetünk le róla, mint ha a fényspektrumát elemeznénk (ahogy a ma is létező csillagokat vizsgáljuk általában).”

A csillagász és munkatársai Lendület-kutatásaikban különböző megközelítésekből fogják elemezni a csillagpor laboratóriumi vizsgálatával szerzett adatokat. A csillagpor összetételének segítségével újraalkotják a Naprendszer keletkezésének „csillagszomszédságát”, vagyis szimulálják, hogy akkoriban milyen típusú csillagok léteztek az éppen kialakulófélben lévő Nap és Naprendszer környezetében, és e csillagoknak milyen tulajdonságaik voltak.

Ebből megtudhatjuk, hogy milyen tényezők befolyásolták a Nap születését. De az egész galaxis evolúciójára is következtethetnek a csillagporból.

A kutatás másik iránya a megsemmisült csillagporral kapcsolatos. Maria Lugaro elmondta, hogy ha az elmúlt évmilliárdok során valamilyen külső hatás következtében például megolvadt a meteorit, akkor a benne őrzött csillagpor elpusztult, és tíz-tizenöt éve a kutatók még azt gondolták, hogy ezzel elveszett a tudomány számára. Ugyanakkor ma már képesek vagyunk a meteorit megmaradt anyagának vizsgálatával az egykor ott volt csillagpor nyomaira bukkanni.

„Olyan ez, mintha cukrot tennénk a kávénkba, majd felmelegítenénk és összekevernénk. Ennek hatására a cukor látszólag eltűnik belőle, de a kávé édesebb lesz, amiből arra következtethetünk, hogy korábban tettünk bele cukrot – hoz hétköznapi analógiát a csillagpor maradandó hatására Maria Lugaro. – Ahogy egyre többféle meteoritot fedezünk fel, kiderül, hogy eltérő tulajdonságaik hátterében a korábban bennük lévő különböző típusú csillagpor állhat.”

A Maria Lugaro kutatásairól szóló összefoglaló angol nyelvű változatát itt olvashatja.