Lendület Program

Lendületesek: Maga Péter

Az automorf formák napjaink matematikai kutatásainak legérdekesebb objektumai közé tartoznak, hiszen kapcsolódási pontként szolgálnak a matematika számos részterülete, például a számelmélet és a parciális differenciálegyenletek között. Maga Péter, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és Lendület-kutatócsoportja az elkövetkező években az automorf formákat fogja vizsgálni magasabb rangú csoportokon.

2024. augusztus 28.

Az automorf formák olyan függvények, amelyek a matematika sok területén felbukkannak. Eredetileg a számelméletben fedezték fel őket, aztán később a matematika egyéb területein is megjelentek, és így egyre többféle módszerrel vizsgálták őket, és egyre több kérdést tettek fel velük kapcsolatban.

Maga Péter

„Az automorf formák elmélete mára kapcsolódási ponttá vált a matematika több különböző területe között – mondja Maga Péter. – Ilyen például a komplex függvénytan, az algebrai geometria, a parciális differenciálegyenletek elmélete, de még gráfelméleti vonatkozásaik is vannak az automorf formáknak.”

Régi elmélet új alkalmazásokkal

A kutatócsoport által vizsgált automorf formák magasabb dimenziós görbült tereken (mint amilyen például a téridő) értelmezett függvények. Ezek a függvények hullámfüggvények, vagyis megoldásai bizonyos parciális differenciálegyenleteknek (például a szinusz- és a koszinuszfüggvény magasabb dimenziós változatai), és aritmetikai szimmetriával rendelkeznek.

Az automorf formák vizsgálata azért központi jelentőségű a matematikában,

mert e függvények bizonyos tulajdonságai szoros kapcsolatban állnak számos más kérdéssel és problémával.

Az automorf formákat eredetileg a számelméletben, a kvadratikus formák előállításszámát vizsgálva fedezték fel a 19. század első felében. Egy ilyen kérdés például az, hogy egy pozitív egész szám hányféleképpen állhat elő négy négyzetszám összegeként.

Az elmélet tehát meglehetősen régi, de egészen új alkalmazásai is vannak. Például a matematika egyik leghíresebb, sokáig megoldatlan problémája, a nagy Fermat-sejtés megoldásában is fontos szerepet játszottak az automorf formák. A Fermat-sejtés több mint 300 éven keresztül izgatta a matematikusokat, és csak 1994-ben sikerült megoldani. Hasonlóan fontos szerepet játszanak az automorf formák a 8 és 24 dimenziós gömbpakolások problémájának megoldásában. E probléma azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet azonos méretű gömbökkel minél sűrűbben kitölteni a teret. Az nyilvánvaló, hogy a hézagmentes kitöltés nem lehetséges, de felmerül a kérdés, hogy mi lehet a gömbök optimális elhelyezése. A 8 és 24 dimenziós terekre automorf formák segítségével néhány évvel ezelőtt e problémára is sikerült megoldást találni. Maryna Viazovska, a lausanne-i EPFL professzora e probléma megoldásáért kapott 2022-ben Fields-érmet, a matematika egyik legrangosabb kitüntetését.

Kutatás klasszikus toll-papír módszerrel

„A kutatócsoportunk is ezen automorf formákkal foglalkozik, és számos kérdést vizsgál velük kapcsolatban – folytatja a kutatócsoport-vezető. – Ezek közül is az automorf formák supremum norma kérdése foglalkoztat bennünket jelenleg legjobban. Ez azt vizsgálja, hogy

az automorf formák hullámhegyei milyen magasak lehetnek.”

A kutatás során Maga Péter szerint a csoport tagjai az idő nagy részében törik a fejüket, a megoldandó problémákon gondolkodnak szinte minden élethelyzetben. Ha támad egy ötletük arról, hogyan lehetne előrébb lépni a probléma megoldása felé, akkor előveszik a papírt-ceruzát, illetve a tábla elé állnak, és megpróbálják levezetni, kiszámolni az ötletüket. A kutatócsoport heti szemináriumokat tart, ahol összegyűlnek a tagok, és közösen gondolkodnak valamilyen problémán. Eközben pedig folyamatosan figyelik a szakirodalmat. A kutatócsoport-vezető elmondása szerint ő legalább kétnaponta átfutja az arXiv preprintszerverre feltöltött tanulmányokat (amelyeket jellemzően még nem bíráltak el a szakfolyóiratok lektorai), és kiválogatja közülük azokat, amelyek a számára érdekesek lehetnek.

A kutatócsoport-vezető szerint az automorf formák kutatása során viszonylag ritkán használnak számítógépeket, a kutatás még ma is a klasszikus toll-papír módszerrel történik. A kutatási tervben számos probléma kutatása szerepel, és Maga Péter akkor lenne a legelégedettebb, ha minden projektben messze jutnának. A matematikai kutatásban azonban nem lehet ilyen pontosan tervezni, hiszen a megoldások gyakran intuitíven születnek a matematikus elméjében, amit sokszor nehéz időzíteni. Így a matematikus bízik benne, hogy a Lendület-pályázati időszak végére a problémák egy részét sikerül majd megoldani, míg a többi tervezett témában kisebb-nagyobb haladást érnek el.

A Maga Péter kutatásairól szóló összefoglaló angol nyelvű változatát itt olvashatja.