Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program

MTA-ELTE Nyelvfejlődési Zavarok Kutatócsoport

Kutatócsoport-vezető: Kas Bence

Kutatócsoport elnevezése angolul:
MTA-ELTE Language-Learning Disorders Research Group

Kas Bence az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar egyetemi docense, továbbá a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Tanulmányai során logopédia és hallássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógiai tanári (BA) és elméleti nyelvészeti (MA) diplomát szerzett. PhD fokozatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pszichológia Doktori Programjában szerzett (kognitív pszichológiai tudományterületen). Számos hazai és nemzetközi kutatás résztvevője és vezetője, e projekteket többek közt a COST (European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a TÁMOP és más szervezetek és alapok támogatták. Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, illetve a TÁMOP “Nemzeti Kiválóság Program” Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíj díjazottja is volt.

Kutatási projektjei a korai nyelvelsajátítás szociális tényezőire, a nyelvfejlődési zavarok nyelvspecifikus sajátosságaira és okaira irányultak. Az elméleti alapkutatások mellett a logopédiai diagnosztikában alkalmazható diagnosztikus eljárások fejlesztésének vezető kutatója, főbb eredményei közé tartozik a MacArthur-Bates Kommunikatív Fejlődési Adattár (KOFA) adaptációja, a SZÓL-E (Szűrőeljárás az Óvodai Logopédiai Ellátáshoz) szűrőeljárás, illetve a Komplex Beszélt Anyanyelvi Képességteszt (KOBAK) kialakítása.

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon a gyógypedagógia alapszak logopédia szakirány szakirányfelelőse, a logopédia mesterképzési szak létesítési és indítási dokumentációját kidolgozó szakmai csoport vezetője, majd a képzést vezető szakfelelős oktató. Az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának témavezetője. Az MTMT-ben csaknem 100 közleménye található, ebből 10 angol nyelvű, rangsorolt folyóiratcikk. Közleményeire a független hivatkozások száma 400 fölött van.

A kutatócsoport korábbi vezetője 2022-2023 között: Marton Klára

Kutatási téma

A kutatócsoport az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán a Kognitív és Nyelvi Fejlődés Műhelyen belül alakult meg. A kutatócsoport magját képező kutatók számos diszciplína szakértői (kognitív neuropszichológia, nyelvészet, logopédia és zeneterápia). A tervezett kutatómunka több korábbi közös projektre épül, amelyeken belül a team tagjai különböző szerepkörökben működtek együtt és jelentettek meg közös publikációkat magyar és angol nyelven. A pályázat keretében megvalósítandó kutatás alapkutatási, eszközfejlesztési, diagnosztikus és terápiás hatásvizsgálati elemeket ötvöz, amelyeknek eredményeként innovatív szűrőeljárások és intervenciós módszerek kerülnek kidolgozásra a nyelvi eltérést és nyelvfejlődési zavart mutató gyermekek és a velük foglalkozó logopédusok és pedagógusok részére. A kutatócsoportban a kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, és gyakorlati szakemberek közös munkája biztosítja a tudásalapú és az evidencián alapuló gyakorlat megvalósulását és a tapasztalatok visszaforgatását az egyetemi képzésbe és további elméleti kutatásokba.

A kutatócsoport saját honlapja

Első éves szakmai beszámoló (2023)