Az MTA 187. közgyűlése

Az MTA 187. közgyűlésének beszámolói és határozatai Az MTA 187. közgyűlésének beszámolói és határozatai

Az MTA 187. közgyűlésének beszámolói és határozatai

Az Akadémia több testületének 2015. évi beszámolójáról döntött májusi munkaülésén a Közgyűlés. Az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete ezen kívül több, a plénum ülésén ismertetett javaslatot is támogatott. A dokumentumok az MTA köztestülete hazai tagjai számára elérhetőek.

Legyenek kiváló kutatók! – Lovász László beszéde a 187. közgyűlés ünnepi ülésén Legyenek kiváló kutatók! – Lovász László beszéde a 187. közgyűlés ünnepi ülésén

Legyenek kiváló kutatók! – Lovász László beszéde a 187. közgyűlés ünnepi ülésén

Mi, tudósok felelősek vagyunk a mai korszak társadalmi-gazdasági folyamataiért is, akár érkezik erre vonatkozóan kérdés a gazdaság és a politika irányítóitól, akár nem. Megfogalmaztunk három nagy kutatási programot, melyek társadalmi fontossága nyilvánvaló, és melyekben csak hosszú távú, az alapkutatásokat és azok alkalmazásait ötvöző módszerek lehetnek sikeresek.

1200 milliárd 2020-ig  K+F-re – Orbán Viktor beszéde a Magyar Tudományos Akadémián 1200 milliárd 2020-ig  K+F-re – Orbán Viktor beszéde a Magyar Tudományos Akadémián

1200 milliárd 2020-ig K+F-re – Orbán Viktor beszéde a Magyar Tudományos Akadémián

„A kormány célja, hogy Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen. Ezért 2020-ig 1200 milliárd forintot költ a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra. Ez a nemzeti össztermék 1,8 százalékát jelenti, amivel meg fogjuk közelíteni az 1,9 százalékos uniós átlag szintjét. Ennek érdekében tárgyaltunk, és meg is egyeztünk Lovász elnök úrral arról, hogy a jövőben az MTA új programjaiban is együttműködünk” – mondta a miniszterelnök.

TOVÁBB
A cél közös: segíteni a magyar tudomány ügyét A cél közös: segíteni a magyar tudomány ügyét

A cél közös: segíteni a magyar tudomány ügyét

Nyelvész-antropológus és történész, éghajlatkutató és immunológus egyaránt megtalálható az MTA 187. közgyűlése alkalmából Arany János-díjjal és Arany János-éremmel kitüntetett külhoni magyar tudósok között. Az elismeréseket Lovász László, az Akadémia elnöke adta át a Külső Tagok Fórumán.

TOVÁBB
„Nem riadtunk vissza a vitáktól” – Lovász László elnöki beszámolója „Nem riadtunk vissza a vitáktól” – Lovász László elnöki beszámolója

„Nem riadtunk vissza a vitáktól” – Lovász László elnöki beszámolója

Kibővült szakmódszertani program, mezőgazdaság és klímaváltozás, víztudomány – sorolta fel elnöki beszámolójában Lovász László az MTA új, országos jelentőségű kutatási irányait. 2016 végére felépül a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóház épülete, folytatódik a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet új épületének kialakítása. A nemzetközi pályázati sikeresség fokozására többek között új iroda vagy főosztály létrehozását tervezik. A 150 éves Székházról szóló eseménysorozat és a megújult Magyar Tudomány Ünnepe, az áltudományok elleni harc is erősíti az MTA társadalmi kapcsolatait – hangzott el.

TOVÁBB
Jelentősen fiatalodott az MTA kutatói állománya – Török Ádám főtitkár beszámolója Jelentősen fiatalodott az MTA kutatói állománya – Török Ádám főtitkár beszámolója

Jelentősen fiatalodott az MTA kutatói állománya – Török Ádám főtitkár beszámolója

Az MTA-kutatóhálózat személyi és költségvetési feltételei hasonlóak voltak 2015-ben, mint egy évvel korábban. A tudományos teljesítmény mutatószámai, a publikációs és idézettségi adatok némi visszaesést jeleznek, a nemzetközi pályázatokon való részvétel viszont egyértelmű sikereket hozott több intézmény számára is. A közgyűlésen Török Ádám, az MTA főtitkára számolt be az akadémiai kutatóhelyek 2015-ös tudományos tevékenységéről.

TOVÁBB
Bemutatjuk az Akadémia újonnan megválasztott tagjait Bemutatjuk az Akadémia újonnan megválasztott tagjait

Bemutatjuk az Akadémia újonnan megválasztott tagjait

Az Akadémikusok Gyűlése hétfő délutáni zárt ülésén megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. A 187. közgyűlés első napján Lovász László elnök három nagy kutatási programot jelentett be. Az oktatásmódszertani, az agrár-innovációs, valamint a víztudományi programot a kormány is támogatja.

TOVÁBB

Nő az Akadémia költségvetése, emelik a kutatói béreket

Növekvő saját bevételek, folytatódó beruházások, az intézmények rekonstrukciója, új tudományos programok indítása jellemezte a Magyar Tudományos Akadémia 2015. évi gazdálkodását. Az eredményeket – az idei beruházások és a 2017-es tervek mellett – Lovász László ismertette az MTA 187. közgyűlésén.

TOVÁBB
Tizenhétmillió gyűlt össze a gyermekéhezés enyhítésére, mostantól erdélyi árváknak gyűjtenek az akadémikusok Tizenhétmillió gyűlt össze a gyermekéhezés enyhítésére, mostantól erdélyi árváknak gyűjtenek az akadémikusok

Tizenhétmillió gyűlt össze a gyermekéhezés enyhítésére, mostantól erdélyi árváknak gyűjtenek az akadémikusok

Közel 17 millió forint gyűlt össze egy év alatt a Falus András akadémikus kezdeményezésére „Összefogás a gyermekéhezés ellen” címmel indított akadémiai jótékonysági gyűjtés eredményeként. A pénz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jut el a legrászorultabb családokhoz és gyermekekhez. A következő jótékonysági gyűjtés célja Erdélyben élő árva és félárva gyerekek támogatása.

TOVÁBB
Hogyan választják az akadémikusokat? Hogyan választják az akadémikusokat?

Hogyan választják az akadémikusokat?

Huszonhat kiemelkedő kutató lett az MTA új levelező tagja az Akadémia 187. közgyűlésének első napján megtartott szavazás eredményeként. Rendes taggá harmincegy, külső taggá huszonhárom, tiszteleti taggá pedig tizenegy tudóst választottak az akadémikusok.

TOVÁBB
Közgyűlés új tartalommal – tudományos előadások a második napon Közgyűlés új tartalommal – tudományos előadások a második napon

Közgyűlés új tartalommal – tudományos előadások a második napon

Humánetológia, intelligens járművek, újrafogalmazott kérdések és tudományos válaszok a Monarchia Magyarországáról, tudomány és művészet kapcsolódási pontjai – a hétfői intézményi, valamint személyi kérdésekről döntő munkaközgyűlést követően kedden a kutatási témáké volt a főszerep az MTA 187. közgyűlésén.

TOVÁBB
A 187. közgyűlés képei A 187. közgyűlés képei

A 187. közgyűlés képei

Lovász László és Orbán Viktor köszöntője, az Akadémiai Aranyérem átadása és képek az első nap további eseményeiről első galériánkban.

TOVÁBB