Tizenhétmillió gyűlt össze a gyermekéhezés enyhítésére, mostantól erdélyi árváknak gyűjtenek az akadémikusok

Közel 17 millió forint gyűlt össze egy év alatt a Falus András akadémikus kezdeményezésére „Összefogás a gyermekéhezés ellen” címmel indított akadémiai jótékonysági gyűjtés eredményeként. A pénz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jut el a legrászorultabb családokhoz és gyermekekhez. A következő jótékonysági gyűjtés célja Erdélyben élő árva és félárva gyerekek támogatása.

2016. május 2.

Az MTA 186. közgyűlése 2015. május 5-én döntött arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia társadalmi felelősségvállalása részeként lehetőséget teremt az akadémikusok, illetve az MTA köztestülete minden tagja számára, hogy jövedelmük egy általuk meghatározott részét jótékonysági célra ajánlják fel. A beérkezett adományokat az MTA számláján elkülönítetten tartják nyilván, a felhasználás célját minden évben a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

Az akadémikusok és a köztestületi tagok kiemelkedő részvételének köszönhetően 2016. április 19-ig 16,9 millió forint érkezett az elkülönített számlára. Az MTA Elnöksége úgy határozott, hogy az összegből a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) segítségével a leginkább rászoruló, hátrányos helyzetű településeken élő, 18 év alatti, intézményi ellátásban nem részesülő gyermekek, fiatalok részére biztosítanak korszerű, egészséges, A jótékonysági gyűjtésről szóló beszámoló előterjesztésejó minőségű étkeztetést. Lovász László elnök minden adományozónak köszönetet mondott a felajánlásáért.

A következő jótékonysági gyűjtés célját illetően több javaslat is érkezett, amelyeket a Vezetői Kollégium, valamint az Elnökség is megtárgyalt. Ennek alapján 2016-ban az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő árva és félárva vagy mélyszegénységben élő gyermekek felkarolását javasolták célként a Közgyűlés számára. A Közgyűlés az indítványt megismerte és elfogadta.

Lamm Vanda akadémikus javaslatára - amelyet a Közgyűlés ugyancsak támogatott - az adományok eljuttatásával nem várnak egy egész esztendőt. A fél év alatt összegyűlt összeget átutalja az MTA annak a szervezetnek, amelyet az Elnökség szeptemberben választ majd ki.