Az MTA doktorai: Halász Júlia a a csonthéjas gyümölcsök termékenyülési kapcsolatairól

A csonthéjas gyümölcsök termesztése nagy jelentőséggel bír a magyar mezőgazdaságban és a világ élelmiszer-termelésében egyaránt. Ezért elsőrendű fontosságú, hogy minél jobban megértsük a megtermékenyülésük mechanizmusait, illetve a folyamatra ható környezeti és genetikai tényezőket. Ezt kutatja Halász Júlia egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézet Növénybiotechnológia Tanszék Kertészeti Növénygenetika Csoportjának tagja és munkatársai.

2025. augusztus 20.

Halász Júlia a csonthéjas gyümölcsök termékenyülési kapcsolatait, illetve e folyamatok genetikai hátterét kutatja. Kezdetben a kajszira koncentrált, de kutatómunkája azóta kibővült a magyar mezőgazdaság számára jelentős egyéb gyümölcsfajokkal is. Vizsgálatai alapkutatási aspektusai a megtermékenyülési folyamat mechanizmusát, illetve a ható géneket és szabályozómolekulákat érintik. A kutatásai alkalmazott tudományi vonatkozásainak pedig azonnal hasznosítható, kézzelfogható eredményei vannak, hiszen a gyümölcstermesztés hatékonyságának növelését szolgálják.

Ami nélkül nincsen termés

Halász Júlia

„Ha nem sikerül a termékenyülés, vagyis elmarad valamilyen okból, akkor nem lesz gyümölcs a fákon, ami nagy csapás a gazdákra és az egész országra nézve – érvel Halász Júlia. – Az elmúlt húsz évben nemcsak a magyar gyümölcsfajtákat, de a mezőgazdaság nemzetközi élvonalába tartozó fajtákat is vizsgáltuk, kutatásaink ezáltal külföldön is ismertté váltak. Noha az eredményes gyümölcstermesztést számos tényező befolyásolja, közülük egyértelműen a megtermékenyülés az első alappillér, mert ha e lépés kudarcba fullad, akkor elmarad a termés.”
A termesztett növények egy része öntermékenyülő, vagyis a saját maga által termelt pollen is képes a megtermékenyítésre, de a gyümölcsfák többségének a megfelelő beporzáshoz másik egyed virágporára van szükség. Utóbbi esetben a termesztés során gondoskodni kell alkalmas (kompatibilis) pollenadó fáról is. Ezért van esszenciális jelentősége a megtermékenyülést befolyásoló kompatibilitási tényezők kutatásának, hiszen ezen ismeretek alapján választhatjuk ki és párosíthatjuk az egymást legsikeresebben megtermékenyítő faegyedeket.

A gyümölcsfák többsége rovarbeporzású faj. Minthogy a pollinátor rovarok legfeljebb néhány kilométert repülhetnek a különböző fák között, fontos, hogy az egymást megtermékenyíteni képes egyedek elég közel legyenek egymáshoz. Az idegentermékenyülő fajoknak nemcsak hogy másik egyed pollenjére van szükségük, de e másik fa nem is lehet genetikailag azonos velük (vagyis a klónok sem képesek beporozni egymást). Fel kell tehát térképezni az egyes fák genetikai hátterét, mert e tudás birtokában már közvetlenül használható útmutatót adhatunk a gazdák kezébe az optimális megtermékenyítéshez.

Segíteni a szelekciót

„A természet és az evolúció nem kedveli az öntermékenyülést, mert ez genetikai leromláshoz, a variabilitás csökkenéséhez és a káros gének felgyülemléséhez vezethet. A termesztés során azonban nem hátrány az öntermékenyülés, hiszen a segítségével nincs szükség kompatibilis pollenadó egyedekre. Itt tehát az evolúció és a termesztés céljai ellentétesek egymással – mondja a kutató. – A kutatásaink egyik legfontosabb eredménye egy olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása volt, amelynek segítségével már egészen kis magonckorban ki tudjuk mutatni a fa termékenyülési típusát, és erről informálni tudjuk a termesztőket és a növénynemesítőket is. Nem kell hosszú éveket várnunk, míg a fiatal fa teremni kezd, hanem már az élete kezdetén kiderülhet, hogy kompatibilis lesz-e a többi egyeddel, vagy sem. Ez nagymértékben segíti a szelekciót.”

A termékenyülés hátterében működő gének és szabályozómolekulák vizsgálata révén visszakövethető a gyümölcsfajták mesterséges szelekciós története. Halász Júlia és munkatársai a kajszi és a mandula példáján követték végig, hogy az öntermékenyülés képessége mikor és hol jelent meg e gyümölcsfajok termesztési története során. E képesség a természetes evolúció során véletlenül is megjelenhet (majd e vadon termő egyedeket kezdik szelektálni és termeszteni), máskor pedig a nemesítő ember különféle technikákkal mesterségesen teszi öntermékenyülővé a fákat. Az öntermékenyülés képessége alapvetően meghatározza a gyümölcsfaj későbbi történetét, genetikai tulajdonságait és termeszthetőségét, amint az a kutatócsoport vizsgálataiból egyértelműen kirajzolódott.

Öntermékenyülés és evolúciós lehetőségek

„A kajszinál például egy véletlen mutáció teremtette meg az öntermékenyülés lehetőségét, amely a mai Törökország területén következett be. A kajszi géncentruma egyébként Kínában található, onnan terjedt nyugat felé a faj – mondja Halász Júlia. – Miután az öntermékenyülő fajtát kezdte szelektálni az ember, az európai kajsziegyedek genetikai variabilitása mostanra jelentősen beszűkült. A mandula gyökeresen más utat járt be: ennél a fajnál nem több ezer éve, csupán néhány évtizeddel ezelőtt tűnt fel az első ismert öntermékenyítő változat Dél-Olaszországban, egy természetes mutáció eredményeként. Mivel ez a mutáció evolúciós értelemben szinte tegnap történt, a genetikai lenyomata még nem igazán érhető tetten a mandula génkészletében, és a faj genetikailag sokkal változatosabb, mint a kajszi. Emiatt a mandulában jóval nagyobb nemesítési potenciál rejlik, mint a kajszi esetében.”

A kutatócsoport modellezte az öntermékenyülést lehetővé tévő mutáció genetikai változatosságra gyakorolt hatását, és e szimulációk eredményeiből is egyértelművé vált, hogy minél régebben jelent meg az öntermékenyülés, a faj evolúciós lehetőségei annál inkább beszűkülnek. Az utóbbi években a mandulával kapcsolatban érkeztek talán a legaggasztóbb hírek a beporzó rovarok (legfőképpen természetesen a méhek) populációinak összeomlásáról. A rovarbeporzású növények szaporodásához gyakorlatilag elengedhetetlen a pollinátorok közreműködése, így kijelenthető, hogy ha eltűnnek a rovarok, akkor e gyümölcsök és más növények termesztése nem folyhat tovább az eddig megszokott keretek között.

A világ mandulatermelésének jelentős része Kaliforniára koncentrálódik, ahol már akkora hiány van méhekből, hogy a beporzási szolgáltatásokat kínáló méhészetek utaztatják a méhcsaládjaikat a mandulaültetvények között. Halász Júlia szerint a mandulatermesztés egyre nehezebben tudja kielégíteni a vásárlói igényeket. Míg régebben a termelt mandula nagy részéből marcipánt készítettek, addig ma már rengetegen isznak mandulatejet, így a kereslet megsokszorozódott a gyümölcs iránt. Vagyis a pollináció és a klímaváltozás miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő gazdálkodóknak egyre növekvő igényeket kellene kielégíteniük, ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan.

A magyar mandulatermesztés eközben visszaszorulóban van, főként a klímaváltozás miatt. Az utóbbi évtizedekben megfigyelhető, hogy a téli hidegek egyre későbbre tolódnak. Míg manapság sokszor még novemberben is kora őszi időjárást élvezhetünk, márciusban-áprilisban egyre gyakoribbá válnak a fagyok. Így a korai virágzású magyar mandulafák nagy része rendszeresen elfagy, ami ellehetetleníti a termést. A többi rovarbeporzású gyümölcsfa esetében azonban a pollinátorok populációcsökkenésének hatásai már nálunk is érzékelhetők, és a közeljövőben e problémák várhatóan egyre súlyosabbá válnak majd. Ezért kiemelt jelentőségűvé válnak a megfelelő, az új kihívásoknak eleget tevő fajtanemesítési programok.

A Magyar Tudományos Akadémia doktorai

Halász Júlia 2025-ben nyerte el az MTA doktora címet.

A Magyar Tudományos Akadémia – az 1994. évi XL. törvényben meghatározott közfeladatai között – tudományos minősítési rendszert működtet, amelynek keretében a Magyar Tudományos Akadémia doktora, valamint a Magyar Tudományos Akadémia levelező és rendes tagja címet adományoz. Az MTA doktora címre 1995 óta lehet pályázni, a korábbi tudományos minősítési rendszerben megszerzett „tudomány doktora” fokozat egyenértékű az MTA doktora címmel.

Az Akadémia Alapszabálya szerint az MTA doktora címet az Akadémia annak ítélheti oda, aki tudományos fokozattal rendelkezik, az általa művelt tudományszakot a tudományos fokozat megszerzése óta is eredeti tudományos eredményekkel gyarapította, tudományszakának mértékadó hazai és nemzetközi tudományos körei előtt ismert és elismert, kiemelkedő tudományos kutatói munkásságot fejt ki, tudományos eredményeit doktori műben foglalja össze.
Az MTA doktora címet egy komplex, átfogó, széles tudományos alapokon nyugvó tudományminősítési rendszerben nyerhetik el a doktori értékezésüket benyújtó kutatók. Egy-egy jelölt esetén körülbelül 100 szakember mond véleményt a pályázó tudományos teljesítményéről és doktori dolgozatáról.

Az MTA új doktoraival együtt a címmel, valamint a korábbi, tudomány doktora fokozattal rendelkező kutatók száma jelenleg több, mint 2580, közülük mintegy 450 nő.
A Magyar Tudományos Akadémia tagjait az MTA doktorai közül választják. Az Akadémia levelező tagjává az a magyar állampolgár választható meg, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli.


További információk az MTA Doktori Tanácsa oldalán olvashatók.