Az MTA 191. közgyűlése

A néprajztól a hálózatokig: erdélyi és kárpátaljai kutatókat tüntettek ki a Külső Tagok Fórumán A néprajztól a hálózatokig: erdélyi és kárpátaljai kutatókat tüntettek ki a Külső Tagok Fórumán

A néprajztól a hálózatokig: erdélyi és kárpátaljai kutatókat tüntettek ki a Külső Tagok Fórumán

Intézményalapítók, intézményvezetők, sőt egy új tudományterület megalapozója kapott Arany János-díjat, illetve -érmet a Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlésének keretében tartott Külső Tagok Fórumán. Az MTA a nem Magyarországon dolgozó magyar tudósok, kutatók munkásságának elismerésére 2002-ben alapította az Arany János-érmet, 2004-ben pedig az Arany János-díjat. Az idén kitüntetettekkel 131-re emelkedett a díjazottak száma.

TOVÁBB
Űrtechnológia, mesterséges intelligencia, agykutatás: elnöki beszámoló a 191. közgyűlésen Űrtechnológia, mesterséges intelligencia, agykutatás: elnöki beszámoló a 191. közgyűlésen

Űrtechnológia, mesterséges intelligencia, agykutatás: elnöki beszámoló a 191. közgyűlésen

„Az MTA fő feladata a tudományos kutatás támogatása a kutatóhálózatban, az egyetemeken és mindenütt, ahol értékes munka folyik. Az akadémiai kutatóintézetekben, egyetemi támogatott kutatócsoportokban, Lendület-csoportokban folyó munka felbecsülhetetlen nemzeti kincs, prémium posztdoktoraink szárnybontogatása pedig jövőnk ígérete” – mondta Lovász László.

TOVÁBB
Az MTA kutatóhálózatának teljesítménye 2018-ban Az MTA kutatóhálózatának teljesítménye 2018-ban

Az MTA kutatóhálózatának teljesítménye 2018-ban

A tavalyi év a hazai és a nemzetközi pályázatokon is kiemelkedő sikereket hozott a Magyar Tudományos Akadémia számára, miközben tovább erősödtek az egyetemekkel és az iparral való kapcsolatai. Az akadémiai kutatóhálózat eredményességét annál is inkább indokolt kiemelni, mert a 2018-as év a kutatóhálózat finanszírozása körül kialakult bizonytalan helyzet miatt – az MTA vezetésének minden erőfeszítése ellenére – nehézségeket is hozott.

TOVÁBB
Megalakult a Fiatal Kutatók Akadémiája Megalakult a Fiatal Kutatók Akadémiája

Megalakult a Fiatal Kutatók Akadémiája

Az MTA közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaság, a Fiatal Kutatók Akadémiája május 7-én tartotta alakuló ülését. Az FKA célja, hogy az Akadémia testületeivel szorosan együttműködve részt vegyen az MTA tudományos tevékenységében, valamint itthon és külföldön képviselje a fiatal kutatók közösségét. Tevékenységével segíteni kívánja a fiatal kutatók szakmai fejlődését, illetve a kutatók és a társadalom közötti kapcsolat erősítését.

TOVÁBB
MTA Közgyűlés: a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, új irányítási rendszerrel MTA Közgyűlés: a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, új irányítási rendszerrel

MTA Közgyűlés: a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, új irányítási rendszerrel

Az MTA Közgyűlése, a Magyar Tudományos Akadémia legfőbb döntéshozó szerve meghozta határozatait az MTA kutatóintézet-hálózatáról: maradjon az Akadémiánál, mert ez szolgálja leginkább a tudomány, az innováció, végső soron az ország érdekeit. A döntések az MTA vezetői, Elnöksége, kutatóintézet-vezetői, kutatói és dolgozói véleményével összhangban születtek. A Közgyűlés döntött az irányítási rendszer alapvető elemeiről, amelyek alapján az irányításban a jelenleginél jóval nagyobb szerepet kapna a kormányzat. Ha ezt a kormányzat elfogadja, akkor a kormány és az MTA a közel egyéves tárgyalásokat lezárva, együtt láthat hozzá Magyarország kutatás-fejlesztési és innovációs potenciáljának növeléséhez.

TOVÁBB
A teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állunk – Lovász László elnöki köszöntője A teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állunk – Lovász László elnöki köszöntője

A teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állunk – Lovász László elnöki köszöntője

Az MTA elnökének köszöntőjével hétfőn reggel megkezdte munkáját az MTA 191. közgyűlése. Lovász László kiemelte: az Akadémia elismeri és támogatja a kormánynak azt a célját, hogy a felfedező kutatásokra alapozva minél több olyan alkalmazott kutatási eredmény és innováció jöjjön létre, amely Magyarország gazdasági erejét növeli. Az Akadémia elnöke egyetért azzal, hogy jöjjön létre a kormányzati igények hatékonyabb megvalósítása érdekében egy új, az akadémiai kutatóhálózatot irányító szervezet. Ennek a testületnek az összetétele és jogköre azonban csak olyan lehet, amely garantálja a tudományos kutatások szabadságát, függetlenségét és feltételeinek stabilitását. Az elnöki köszöntőt teljes terjedelmében közöljük.

TOVÁBB