IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya

A Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya tudományos bizottságainak állásfoglalása a Közép-európai Egyetemmel kapcsolatban

Az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Közgazdaság-tudományi Bizottsága, Nemzetközi és Fejlődéstanulmányok Tudományos Bizottsága, Politikatudományi Bizottsága, a Szociológiai Tudományok Bizottsága, a Regionális Tudomámyok Bizottsága és a Pénzügytani Albizottság közös állásfoglalása

Ezúton csatlakozunk az MTA elnökének nyilatkozatához, amely leszögezi: „A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik.”

Nyomatékosan kijelentjük, hogy a Közép-európai Egyetemen folyó, a tudományterületeinkhez kapcsolódó képzések és kutatások a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik; és számos ponton kapcsolódnak a hazai oktatási és kutató intézetekben folyó munkához. A CEU budapesti működése segíti és inspirálja a többi hazai oktató- és kutatóhelyen dolgozó kollégát is. Mindezek alapján azt várjuk, hogy a Közép-európai Egyetem budapesti működését a jogszabályi környezet továbbra is biztosítsa.

Kérjük a magyar felsőoktatási és akadémiai kutató intézmények vezetőit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel védjék hazai intézményeink, köztük a Közép-európai Egyetem létét és autonómiáját. Közép-európai Egyetemen dolgozó kollégáinkat biztosítjuk szolidaritásunk felől.

Budapest, 2017. március 31.