VII. osztály

A Cyclolab Kft. 2021. évi Innovációs Nagydíjat kapott egy amerikai koronavírus elleni gyógyszer segédanyagának előállításáért

A pandémia korai szakaszában a remdevisir gyógyszerré fejlesztését tette lehetővé a CycloLab Kft. által előállított segédanyag

2022. március 31.

Szente Lajos, a CycloLab Kft. társalapítója (https://cyclolab.hu/), tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: cégük alkalmazott szénhidrátkémiával foglalkozik, főként a ciklodextrin nevű keményítőtőszármazékokkal. Ezeket a gyógyszeriparban segédanyaként használják, mert lehetővé teszik például vízben nehezen oldódó, rosszul felszívódó gyógyszerek terápiás dózissá fejlesztését.

Innovációjuk tárgya új szintézismódszer és tisztítási eljárás kidolgozása a szulfobutiléter-béta-ciklodextrin ipari méretű gyártására. A szintetikus kémiai eljárásuk hatékony, környezetbarát és jelentős költséget kímélő tisztítási lépésekből áll. Ez a ciklodextrin-származék ma már több mint 10 forgalomban levő humán gyógyszer segédanyaga (DexolveR). Többek között a COVID-ellenes Remdesivir molekula terápiás használhatóságát ez a segédanyag tette lehetővé. Az amerikai CyDex cég után a CycloLab ennek a ciklodextrin-származéknak a második legnagyobb gyártóhelye a világon. A Cyclolab üzemi eredménye 2021-ben mintegy 1,4 Mrd Ft volt, ebből a Dexolve 1,1 Mrd, ebből hazai értékesítés, 776 kg volt, 1 077 088 EUR értékben, tehát kb. 377 M Ft.

"Az innovációnk lényege egy olyan speciális segédanyag, amely lehetővé tette a pandémia korai szakaszában, amikor még nem voltak meg az oltóanyagok, hogy az akkori leghatékonyabb szert, az amerikai Gilead gyógyszergyár remdesivirjét gyógyszerformává lehessen fejleszteni. Aztán amikor a pandémia szárnyra kapott, hihetetlen gyors és nagy igény lett erre a bizonyos segédanyagra, és a korábban gyártott néhány száz kilós mennyiségről hirtelen néhány tíz tonnás gyártási kapacitásra kellett átállni" - mondta Szente Lajos. Megjegyezte, kihívás volt még az is, hogy mivel ez egy intravénás szer, nagyon komoly minőségi követelményeknek kellett közben megfelelni, és persze az Egyesült Államokba szállítás sem volt valami egyszerű a járvány miatti légiközlekedési leállások közepette.