Az önvezető autóktól az idegen civilizációkig – adjon egy estét a tudománynak!

Hova vezetnek az önvezető autók? Miért nem észleltük még idegen civilizációk jeleit? Hogyan tehetnénk hasznosabbá és élvezhetőbbé az iskolát? Ha érdeklik a válaszok, illetve feltenné kérdéseit, jöjjön el a Magyar Tudomány Ünnepe előadásaira!

2018. október 10.

Idén novemberben is tágra nyitja kapuit a tudomány iránt érdeklődők előtt az Akadémia, kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe. Az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozat több száz rendezvénnyel, előadással várja vendégeit, kiemelt eseményei az MTA Székház Dísztermében este 6-tól kezdődő ismeretterjesztő előadások. A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de a férőhelyek hamar elfogynak – regisztráljon időben!

Az idei rendezvénysorozat nyitóelőadása az önvezető autók jövőjével foglalkozik: hogyan érzékelik az őket körülvevő világot, miként lehetnek képesek kezelni a mindennapi helyzeteket, és – tesszük hozzá gondolatban – hogyan bírják majd idegekkel a budapesti dugókat. Utóbbi kivételével jó eséllyel választ kaphatunk kérdéseinkre Bokor József november 5-i előadásában, mely a Magyar Tudomány Ünnepének megnyitója után hangzik el. A megnyitó és az előadás élő közvetítésben követhető lesz a tudomanyunnep.hu és az mta.hu oldaláról.

Forrás: istockphoto.com

Vajon hány mikroszkopikus élőlénnyel osztjuk meg önként vagy kényszerűségből testünket? – Vértessy Beáta november 6-i előadásában egyebek mellett erre a kínzó kérdésre keresi a választ. Ha pedig ez nem lenne elég, a közönség ezen a keddi estén belenézhet a ígéretes nevű metagenomikai teleszkópba is.

Sokakban még ma is él az a kép, hogy a kvantummechanika az elméleti fizikusok játéktere, azonban a kvantumos elveken működő alkalmazások ma már köztünk vannak. Mit tehetünk, hogy a kvantummechanikától eljussunk a kvantumtechnológiáig? Lézerekről, qubitekről, feltörhetetlen titkosírásról és a kvantumtechnológiai kutatások magyarországi élvonaláról beszél november 7-i előadásában Domokos Péter.

Mi köti össze a marslakókat a gímszarvas géntérképével? Aki ellátogat Hargittai István, Győri Zoltán és Horn Péter előadására november 8-án este, az garantáltan megtudja a választ. Annyit segítünk, hogy a kulcsszó: hungarikum.

Forrás: istockphoto.com

Miért járnak gyermekeink iskolába? Rögtön ezzel az erős kérdéssel rakja oda az oktatáskutatás csizmáját a társadalompolitika márványkeménységű asztalára Csapó Benő. A szegedi neveléstudományi kutató tudományos eredmények alapján javaslatot tesz rá, hogyan használhatná az iskola a kütyüket egy egyénibb és örömtelibb tanulási, fejlesztési környezet létrehozására. November 12-i előadásán napló nem lesz, de a megjelenés feltétlenül ajánlott!

Ön elfogadná egy disznó segítségét, ha szívinfarktust kapna? Aki meghallgatja Dinnyés András előadását, hamar megérti, hogy ez a kérdés sokkal mélyebb, mint amilyennek elsőre hangzik. Mit adhatnak nekünk az őssejtek? Gyógyíthatóvá válhat-e segítségükkel a gerincvelő-szakadás vagy a Parkinson-kór? November 13-án este ezek a kicsit komolyabban hangzó kérdések is terítékre kerülnek.

Forrás: istockphoto.com

Almár Ivánt számtalan ismeretterjesztő cikk és könyv szerzőjeként jól ismerheti mindenki, akit egy kicsit is érdekelnek a világegyetem titkai. November 15-i előadásában annak a kérdésnek ered nyomába, hogy vajon miért nem halljuk még idegen civilizációk százainak rádióadásait, és milyen változást hoz a földön kívüli élet kutatásában az, hogy immár egyre finomabb eszközökkel vizsgálhatjuk idegen csillagrendszerek bolygóit.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk? Talán segíthetnek a minket körülvevő összetett biológiai rendszerek, amelyek évmilliárdok alatt számtalan jó döntést hoztak – hiszen egyébként eltűntek volna a természetes szelekció süllyesztőjében. Csermely Péter november 16-i előadásában e komplex rendszerek kapcsolati hálózatainak titkairól és a bennük kódolt döntésekről beszél – legyen szó fehérjékről, sejtekről, az idegrendszerről vagy a társadalomról.

A teljes program – rengeteg kutatóintézeti, országos és határon túli rendezvénnyel – megtalálható a tudomanyunnep.hu oldalon. Böngésszen az események között, és regisztráljon, várjuk a Magyar Tudomány Ünnepén!