Eseménynaptár

'Mesterséges szövetek és szervek őssejtekből – a regenerációs orvoslás lehetőségei

Mesterséges szövetek és szervek őssejtekből – a regenerációs orvoslás lehetőségei

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2018. november 13. 18.00-19.30 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Az emberi szervezet természetes regenerációs képességét a számos szövetében megtalálható őssejteknek köszönheti, amelyek alkalmasak az adott terület megújítására, sérüléseinek korlátozott javítására. Azonban számos szerv és jelentős sérülés esetében ez nem elegendő, így jelenleg csak hagyományos gyógyszerekkel vagy orvosi eszközökkel javítható a beteg állapota, a káros folyamatok pedig gyakran nem fordíthatók vissza.

Az őssejtek viselkedésének jobb megismerésével és a csak embrionális korban megtalálható, minden testi szövetté alakulni képes, ún. pluripotens őssejtek felfedezésével a regenerációs – új sejteket, szöveteket és szerveket előállító – orvosi módszerek lehetőségei folyamatosan bővülnek. Hazánkban is rendkívüli jelentőségű lenne, ha a cukorbetegség és szövődményei, a szívinfarktus, az időskori vakság, a Parkinson-kór vagy a gerincvelő-szakadás gyógyíthatóvá válna. Dinnyés András előadásában konkrét példákon mutatja be a technológia nemzetközi és hazai fejlesztéseit, lehetőségeit és korlátait.

Névjegy

Dinnyés András biotechnológus, az MTA doktora, Academia Europaea tagja, a Szent István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora, Pro Scientia aranyérmes és Gábor Dénes-díjas kutató az emlősök sejtmag-átültetéses klónozásának egyik úttörője az USA-ban. A skóciai Roslin Intézetben a korábban Dollyt, a klónozott bárányt előállító csoport vezetője volt. A módszert sikeresen vezette be Magyarországon, így 2006-ban megszületett Klonilla, az első közép-európai klónozott egér. A bőr- és vérminták újraprogramozásával humán-betegségmodellek, toxikológiai tesztrendszerek és a regenerációs orvoslás céljaira használható, ún. indukált pluripotens őssejt-technológia első hazai bevezetője.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)

Az esemény honlapja

http://tudomanyunnep.hu