Eseménynaptár

'A bennünk élő mikrovilág

A bennünk élő mikrovilág

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2018. november 06. 18.00-19.30 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Mi is az ember? Mi alkotja az emberi szervezetet? Egyszerű kérdésnek hangzik, de a válasz meglepő és bonyolult. Mindannyiunk saját sejtjei mellett az emberi szervezet felépítésében és működésében rengeteg mikroorganizmus vesz részt, túlélésünk nélkülük elképzelhetetlen volna.

Vértessy G. Beáta előadásának középpontjában a mikroorganizmusok állnak, amelyek nemcsak bennünk és minden soksejtű élőlényben, de a környezetben, vízben, talajban, sziklákon, hőforrásokban és a sarkvidéken is megtalálhatók. A mikrobák sokszínűsége az evolúciós kincsestár meghatározó része, megismerésük és kihasználásuk napjaink kiemelkedő célja az orvosbiológia és a biotechnológia területén egyaránt.

No de hogyan ismerjük meg ezeket a hasznosítható sejteket? Erre való a metagenomika – részletek Vértessy Beáta előadásában!

Névjegy

Vértessy G. Beáta molekuláris biológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész- és Biomérnöki Karának tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének csoportvezető tudományos tanácsadója a hazai és nemzetközi szerkezeti biológia elismert, fontos szereplője. Szűkebb szakterülete a szerkezeti és molekuláris biológia. Kiemelkedőek felfedezései a genomi integritásban kulcsfontosságú dUTPáz enzimcsalád működéséről, mely fontos célpont a tumorellenes kemoterápiában.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)

Az esemény honlapja

http://tudomanyunnep.hu