Eseménynaptár

'A kvantummechanikától a kvantumtechnológiáig

A kvantummechanikától a kvantumtechnológiáig

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2018. november 07. 18.00-19.30 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

 

A kvantummechanika törvényein alapuló technológiák forradalmian új megoldásokat hoznak a méréstechnikában, az informatikában és a kommunikációban. Az előző évszázadban az emberiség felfedezte és elsajátította az anyagi világot az atomi méretskálán uraló kvantummechanikát.

Domokos Péter előadásában a következő lépésekről beszél. Most és az előttünk álló években ugyanis a kutatások a kvantummechanikában rejlő technológiai lehetőségeket keresik különböző alkalmazásokhoz, mint például

  • a biztonságos adatátvitelhez;
  • az érzékelési pontosság elvi végső határán működő szenzorokhoz vagy
  • a fundamentálisan új számítási paradigmákhoz.

A globális technológiaipar óriáscégei felismerték az ebben a tudásban rejlő potenciált. Az előadásban Domokos Péter áttekinti a fő tudományos fejlesztési irányokat, és kitér arra is, hogy a hazai kiválósági központok milyen területeken tudnak hatékonyan bekapcsolódni a kvantumtechnológiai innovációba.

Névjegy

Domokos Péter fizikus, akadémikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóhelyettese teljes kutatói pályáját a kvantummechanika megértésének, a kvantumos részecskék manipulálására szolgáló módszereknek szentelte. Huszonöt évvel ezelőtt, még doktoranduszként az elsők között kezdett kvantuminformatikai műveletek megvalósításával foglalkozni. 2011-ben megalakította a Kvantummérés Lendület-kutatócsoportot, amellyel azóta is a „megszelídített” atomok és fotonok kölcsönhatásait, a belőlük kontrolláltan felépíthető összetett rendszereket és azok alkalmazásait kutatja.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)

Az esemény honlapja

http://tudomanyunnep.hu