Eseménynaptár

'Hálózatok tanulása és döntéshozatali mechanizmusai

Hálózatok tanulása és döntéshozatali mechanizmusai

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2018. november 16. 18.00-20.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Mit kell tennünk ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk? E kérdésre az emberiség a kezdetektől keresi a válaszokat. Hogyan tanulhatunk el valamit az évmilliárdok során optimalizálódott biológiai rendszerektől a jó döntések terén? Szerencsénkre a szerveződési szintek igen változatos formáit képviselő komplex rendszerek (így pl. a fehérjék, a sejtek, az idegrendszer és a társadalom) szerkezete és dinamikája számos ponton nagyon hasonló.

Csermely Péter előadásában arra hoz meggyőző példákat, hogy ezek a rendszerek mind kétféle, egymástól markánsan különböző választ adnak akkor,

  1. ha a komplex rendszer egy visszatérő, ismétlődő, ismert helyzetbe kerül, vagy
  2. ha a komplex rendszer egy új helyzetre kell hogy választ találjon.

A begyakorolt válaszokat a komplex rendszert leíró hálózat magja kódolja. Az új válaszok kialakításához azonban a hálózat perifériáján elhelyezkedő csomópontok új keresztkapcsolataira is szükség van. Az előadás számos olyan életviteli tanáccsal is szolgálni fog, amely segít a jó döntések meghozatalában.

Névjegy

Csermely Péter hálózatkutató, akadémikus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének professzora, az Academia Europaea tagja. Jelenlegi legfontosabb kutatási témája a komplex rendszerek adaptációs és döntéshozatali mechanizmusai. Könyveinek és 250 tudományos cikkének idézettsége 15 000 feletti. Az Európai Tehetségsegítő Tanács elnöke. Munkatársaival együtt 50 országra kiterjedő tehetséggondozó hálózatot hozott létre. Magyar Örökség és EU Descartes-díjas, Ashoka, Fogarty, Howard Hughes és Rockefeller Fellow.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)

Az esemény honlapja

http://tudomanyunnep.hu