Nemzeti Víztudományi Program

A Nílus Miskolcon A Nílus Miskolcon

A Nílus Miskolcon

A nílusi vízszintmérések – a legelső fennmaradt, és egyedülállóan hosszú számszerű megfigyelés – hézagainak matematikai kiegészítésével miskolci és soproni geofizikusok és hidrogeológusok a világon egyedülálló eszközt adtak a klímakutatók kezébe.

TOVÁBB
Kihívások a felszín alatti vízkészletek fenntartható hasznosításában Kihívások a felszín alatti vízkészletek fenntartható hasznosításában

Kihívások a felszín alatti vízkészletek fenntartható hasznosításában

Szűcs Péter tudomány-népszerűsítő előadása 2023. november 07. 18.00-19.00 óra között az MTA Humán Tudományok Kutatóházában. A hidrológiai ciklus részét képező felszín alatti vízkészletek nélkülözhetetlen elemei a világ vízfelhasználásának. Globális léptékben sajnos nagyon komoly problémaként merül fel a felszín alatti vízkészletek túlhasználata.

TOVÁBB
Tiszta ivóvíz – a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig Tiszta ivóvíz – a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig

Tiszta ivóvíz – a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig

Beszámoló konferencia. - A Magyar Tudományos Akadémia elnöke által 2016-ban indított MTA Nemzeti Víztudományi Program által kidolgozott kutatási stratégia első témája a „Tiszta ivóvíz” projekt volt, amelyet az NKFIH Nemzeti Kiválósági Programja 2018-ban 1 Mrd Ft támogatásban részesített (2018-1.2.1-NKP-2018-00011.) A beszámoló 2023. október 18-án 10:00 órától kerül megrendezésre az MTA Könyvtár konferenciatermében.

TOVÁBB
Elhunyt Németh Tamás Elhunyt Németh Tamás

Elhunyt Németh Tamás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Németh Tamás akadémikus, az MTA volt főtitkára, egyetemi tanár, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének alapító tagja, életének 72. évében, 2023. május 9-én elhunyt. Emlékét megőrizzük!

TOVÁBB
A víz világnapja A víz világnapja

A víz világnapja

2023. március 22-én a víz világnapja alkalmából jelent meg a 2022-es év éghajlati értékelése az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Magyarországon a 2022. évi középhőmérséklet országos átlagban a 2019-es és a 2018-as évek után a harmadik legmelegebb az elmúlt 122 évben. Az év során hazánkban lehullott csapadék mennyisége országos átlagban a 17. legszárazabb év volt 1901 óta. 2022 során a megszokott csapadékmennyiség 81%-a hullott le, s mind térben, mind időben igen szélsőségesen alakult az eloszlása.

TOVÁBB
Báldi András: Biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatások: tereptől a szakpolitikáig – székfoglaló előadás Báldi András: Biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatások: tereptől a szakpolitikáig – székfoglaló előadás

Báldi András: Biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatások: tereptől a szakpolitikáig – székfoglaló előadás

Báldi András a biológiai sokféleség vizsgálata mellett a mezőgazdasági tevékenység ökológiai hatásait is kutatja. Több nemzetközi kutatási projektben vett részt, és eredményeit számos szakfolyóiratban publikálta. A biodiverzitás megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a természeti erőforrások használatában és a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságában.

TOVÁBB
  • 86 találat
  • További