Nemzeti Víztudományi Program

Tudatos és fenntartható vízhasználat a gyakorlatban - Összefoglaló a 2022. május 25-i eseményről Tudatos és fenntartható vízhasználat a gyakorlatban - Összefoglaló a 2022. május 25-i eseményről

Tudatos és fenntartható vízhasználat a gyakorlatban - Összefoglaló a 2022. május 25-i eseményről

A kutatók és a szakemberek példaértékű együttműködésének lehettünk tanúi a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének szervezésében megrendezésre kerülő konferencia célja az volt, hogy bemutassa azokat a gyakorlati feladatokat, ahol a tudósok és a vállalkozók együtt keresnek megoldást egy-egy vízügyi problémára, legyen az halászat, öntözés, vízgazdálkodás, ivóvíztisztítás vagy éppen a turisztikai jelentőséggel bíró Tisza-tó szabályozása.

Elismerések a Víz Világnapja alkalmából Elismerések a Víz Világnapja alkalmából

Elismerések a Víz Világnapja alkalmából

Pintér Sándor belügyminiszter elismerést adott át a Víz Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Belügyi Tudományos Tanács munkáját segítő kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Németh Tamásnak, az MTA rendes tagjának és Józsa Jánosnak, az MTA rendes tagjának.

Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia – elkészült az új szennyezők felmérése a dunai parti szűrésű rendszerben
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia – elkészült az új szennyezők felmérése a dunai parti szűrésű rendszerben

Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia – elkészült az új szennyezők felmérése a dunai parti szűrésű rendszerben

A Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Kutatási Programjához illeszkedve három éve indult kutatás az ivóvízbiztonságot veszélyeztető hatások feltárására. Az NKFIH Nemzeti Kiválósági Programja keretében támogatott „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig”című projekt célja Budapest és agglomerációjának közel kétmillió lakosát ellátó parti szűrésű ivórendszer vizsgálata. A víz világnapja alkalmából a pályázat legújabb eredményeit mutatjuk be.

Légkör-bioszféra kölcsönhatások Légkör-bioszféra kölcsönhatások

Légkör-bioszféra kölcsönhatások

Nyomtatott és digitális változatban is megjelent a Légkör-bioszféra kölcsönhatások című kötet az Akadémiai Kiadónál, melynek szerzői Bozó László, Haszpra László, Horváth László, Mészáros Ernő (szerkesztő) és Molnár Ágnes.

Dunavirág mentőakció- Online Filmklub Dunavirág mentőakció- Online Filmklub

Dunavirág mentőakció- Online Filmklub

A „Dunavirág mentőakció” című dokumentumfilm, valamint az ennek alapjául szolgáló kutatások és a kapcsolódó természetvédelmi innováció lesz a témája az Academia Europaea Budapesti Tudásközpontja és az MTA Nemzeti Víztudományi Program közös szervezésben megvalósuló online eseményének. A rendezvényen a kutatások bemutatására, a filmkészítéssel kapcsolatos bemutatóra, majd kerekasztal beszélgetésre kerül sor. Az ingyenes rendezvény angol nyelvű és előzetes regisztrációhoz kötött.

Karácsonyi Üdvözlet Karácsonyi Üdvözlet

Karácsonyi Üdvözlet

Minden kedves partnerének Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete!

A hazai nagy tavak legfontosabb problémái – Videón az Akadémia által szervezett konferencia A hazai nagy tavak legfontosabb problémái – Videón az Akadémia által szervezett konferencia

A hazai nagy tavak legfontosabb problémái – Videón az Akadémia által szervezett konferencia

A Fertő-tó nádasainak szerepéről, a Balaton üledékének vizsgálatáról, a Tisza-tavat terhelő tisztított szennyvíz hatásairól, a Velencei-tó vízpótlásának problémájáról és az Alaptörvény vízzel foglalkozó passzusáról is szó volt azon a rendezvényen, amelyet az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete tartott az MTA Székházban. Felvételünk az előadásokról elérhető cikkünkből, az MTA YouTube-csatornáján.

  • 69 találat
  • További