Tizenöt külföldi vendégkutató kapcsolódik be a hazai kutatásokba 2022-ben Tizenöt külföldi vendégkutató kapcsolódik be a hazai kutatásokba 2022-ben

Tizenöt külföldi vendégkutató kapcsolódik be a hazai kutatásokba 2022-ben

A magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő akadémiai program támogatásával újabb tizenöt nemzetközi hírű vendégprofesszor vehet majd részt a hazai kutatóközpontokban, kutatóintézetekben és felsőoktatási intézményekben működő kutatócsoportok munkájában. Az MTA Vendégkutatói programja 3-6 hónapos magyarországi kutatásra való meghívást tett lehetővé. A pályázat keretében legfeljebb havi bruttó 2,5 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni.

Pléh Csaba előtt tisztelgő könyv jelent meg a Springernél Pléh Csaba előtt tisztelgő könyv jelent meg a Springernél

Pléh Csaba előtt tisztelgő könyv jelent meg a Springernél

A Springer-Nature Kiadó jelentette meg a Pléh Csaba akadémikus pszichológus munkássága előtt tisztelgő, nagyrészt kognitív pszichológiai írásokat tartalmazó tanulmánykötetet A Life in Cognition címmel. A kötet szerzőinek többsége Pléh Csaba mentoráltjának vallja magát, mások pedig vele együtt dolgozó kutatótársai. A kognitív pszichológia legkiemelkedőbb magyar képviselői gyakorlatilag mind ebbe a csoportba tartoznak, hiszen alig van kognitív tudományi műhely az országban, amelynek gyökerei ne tőle indultak volna ki. A kötetet Pléh Csaba tavaly előtti, 75. születésnapjára tervezték megjelentetni, de a járvány miatt erre csak most kerülhetett sor.

Lendületesek: Kubinyi Enikő Lendületesek: Kubinyi Enikő

Lendületesek: Kubinyi Enikő

Tizenöt új kutatócsoport-vezető folytathatja a következő években kutatásait az MTA kiválósági programja, a Lendület támogatásával. Őket mutatjuk be most induló sorozatunkban. Elsőként Kubinyi Enikő, az ELTE TTK Biológiai Intézet Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa ismerteti nyertes pályázatát, amelynek célja a társállattartás evolúciós mozgatórugóinak, illetve következményeinek vizsgálata.

Elhunyt Király Tibor jogtudós, az MTA rendes tagja Elhunyt Király Tibor jogtudós, az MTA rendes tagja

Elhunyt Király Tibor jogtudós, az MTA rendes tagja

Életének 102. évében, 2021. december 28-án elhunyt Király Tibor jogászprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia legidősebb tagja. Hosszú és gazdag életpályája során a bűnügyi tudományok számos területén alkotott maradandót. Az akadémikustársak nevében Korinek László emlékezik rá.

Egy évszázad karácsonyi képekben Egy évszázad karácsonyi képekben

Egy évszázad karácsonyi képekben

Hogyan változott a karácsonyi ünnepkör és legfontosabb jelképe, a karácsonyfa jelentéstartama Magyarországon az elmúlt évszázadban? Erről készített korabeli fotók felhasználásával színes ünnepi összeállítást az mta.hu számára Katona Csaba történész.

Az egyetem feladatáról. Összefoglaló az MTA fórumán megjelent írásokról és véleményekről a Magyar Tudományban Az egyetem feladatáról. Összefoglaló az MTA fórumán megjelent írásokról és véleményekről a Magyar Tudományban

Az egyetem feladatáról. Összefoglaló az MTA fórumán megjelent írásokról és véleményekről a Magyar Tudományban

Az egyetemek küldetését, társadalomban betöltött szerepét, a felsőoktatási intézmények működésének jelenlegi hiányosságait és korlátait, az előttük álló kihívásokat és lehetőségeket, valamint a kiváló egyetemek működtetésének szempontjait tekintették át annak a nyilvános párbeszédnek a résztvevői, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezett idén tavasszal. A fórumról készített összefoglaló a Magyar Tudomány novemberi tematikus számában jelent meg. Év végi visszatekintésünkben ezt idézzük fel.

Januárban hirdeti meg ismét a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programját, a Lendületet Januárban hirdeti meg ismét a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programját, a Lendületet

Januárban hirdeti meg ismét a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programját, a Lendületet

A 2009-ben indult program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése a kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. Az új pályázati kiírásban a korábbihoz képest változnak a meghirdetett kategóriák, nő az elnyerhető támogatás mértéke, és módosulnak a pályázatok értékelési szempontjai is.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagjai A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagjai

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagjai

A Magyar Tudományos Akadémia által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2021. december 7-én kezdődött éves rendes közgyűlésén új tagokat választott szakosztályaiba. A testület idén rendes tagokkal nem gyarapodott, ugyanis a SZIMA-nak egyszerre csak hatvan olyan tagja lehet, aki nem töltötte be a hetvenedik életévét.

  • 953 találat
  • További