Lendület Program

Lendületesek: Szilágyi Emőke Rita Lendületesek: Szilágyi Emőke Rita

Lendületesek: Szilágyi Emőke Rita

A 15–17. századból az emberek többsége csupán néhány jelentős magyar humanista szerzőt ismer. Szilágyi Emőke Rita, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa, a Humanista kánonok és identitások a Magyar Királyságban 1450–1630 Lendület-kutatócsoport vezetője e hiányosságot igyekszik orvosolni. Az MTA Lendület Programjának támogatásával azt vizsgálja, hogy az 1400–1600-as években aktív szerzők közül kik és miért maradtak meg a köztudatban, vagy éppen miért estek ki onnan.

TOVÁBB
Lendületesek: Szécsényi-Nagy Anna Lendületesek: Szécsényi-Nagy Anna

Lendületesek: Szécsényi-Nagy Anna

Bár a római korról sok írásos forrás áll a rendelkezésünkre, a Pannoniában lakó népesség biológiai, orvosi, táplálkozási és sok egyéb jellegzetességéről nagyon keveset tudunk. Ezt orvosolják majd Szécsényi-Nagy Anna archeogenetikus, régész, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézet tudományos főmunkatársa, az MTA-BTK Lendület Biorégészet Kutatócsoport vezetője és munkatársai kutatásai, akik például a rómaiak által idehozott tevéket is vizsgálni fogják.

TOVÁBB
Lendületesek: Ördögné Kolbert Zsuzsanna Lendületesek: Ördögné Kolbert Zsuzsanna

Lendületesek: Ördögné Kolbert Zsuzsanna

A közeljövőben egyre súlyosabb szárazsággal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak, így erősödő stressz közepette kell növelnünk a termelékenységét, hogy az egyre nagyobb létszámú emberiséget is elláthassa élelmiszerrel. Ördögné Kolbert Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense, a Lendület Növényi Nanobiológia Kutatócsoport vezetője és munkatársai azt kutatják, hogy a nanoanyagokkal történő magedzés milyen szerepet játszhat a termesztett növények szárazságtűrésének fokozásában.

TOVÁBB
Lendületesek: Toldy Andrea Lendületesek: Toldy Andrea

Lendületesek: Toldy Andrea

Hogyan lehet a műanyagok kisebb részét kitevő, úgynevezett térhálós polimerekből keletkező hulladékokat újrahasznosítani? Erre a kérdésre keresi a választ az MTA Lendület Programjának támogatásával Toldy Andrea, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék egyetemi tanára, az MTA-BME Lendület Fenntartható Polimerek Kutatócsoport vezetője.

TOVÁBB
Lendületesek: Vidnyánszky Zoltán Lendületesek: Vidnyánszky Zoltán

Lendületesek: Vidnyánszky Zoltán

A gráfelmélet egyik nagy problémája, hogy hogyan írjuk le a nagy, de véges gráfok viselkedését – ezek ugyanis sokszor paradoxonszerűen működnek, így nehezen értelmezhetők. Vidnyánszky Zoltán, az ELTE Analízis Tanszék kutatója és az MTA–ELTE Lendület Borel Kombinatorika és Komplexitás Kutatócsoport vezetője és munkatársai e problémára keresnek megoldásokat. Munkájuk akár a nagy számítógépes hálózatok tervezésekor alkalmazható algoritmusokat is eredményezhet.

TOVÁBB
Lendületesek: Vesztergom Soma Lendületesek: Vesztergom Soma

Lendületesek: Vesztergom Soma

Az elektrolízis során végbemenő hidrogénfejlődés az elektrokémia egyik legrégebben tanulmányozott folyamata. Ennek ellenére nagyon kevéssé értjük az eközben az elektródok felületén végbemenő kémhatásváltozás dinamikáját. Vesztergom Soma, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékének adjunktusa és az általa vezetett MTA–ELTE Lendület Határfelületi Elektrokémia Kutatócsoport ezt a jelenséget kutatja, az eredményeiknek pedig közvetlen ipari hasznuk lehet.

TOVÁBB
A Bronzkortól a nanotechnológiáig: 19 új Lendület-kutatócsoport alakul az MTA támogatásával - Felvétel az ünnepélyes akadémiai eredményhirdetésről A Bronzkortól a nanotechnológiáig: 19 új Lendület-kutatócsoport alakul az MTA támogatásával - Felvétel az ünnepélyes akadémiai eredményhirdetésről

A Bronzkortól a nanotechnológiáig: 19 új Lendület-kutatócsoport alakul az MTA támogatásával - Felvétel az ünnepélyes akadémiai eredményhirdetésről

Hogyan segítheti elő a Közép-Duna vidéken egykor élt bronzkori társadalmi-gazdasági stratégiák megismerését egy digitális adatbázis? Miként javítható a nanotechnológia segítségével a növények szárazságtűrő képessége? Mit tudhatnak meg a kutatók a meteoritokban megőrzött nukleáris égéstermékekből? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ az MTA Lendület programjának támogatásával alakult kutatócsoportok. Cikkünkbe kattintva megnézhető az Akadémia Székházában tartott ünnepélyes eredményhirdetés felvétele.

TOVÁBB
Lendületesek: Ivády Viktor Lendületesek: Ivády Viktor

Lendületesek: Ivády Viktor

A kvantumtechnológia talán napjaink legtöbb figyelmet kiváltó alkalmazott fizikai tudományterülete. Mindenki a kvantumszámítógépeket várja, bár az még nem egyértelmű, hogy ezek milyen köznapi feladatra lesznek alkalmasabbak, mint a jelenlegi komputerek. Ugyanakkor a kvantumtechnológiának vannak más alkalmazásai is, amelyek már most is rendelkezésre állnak, és forradalmasítják például a méréstechnikát. Ivády Viktor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai és Csillagászati Intézet egyetemi adjunktusa, az MTA–ELTE Lendület ÚjKubit Kutatócsoport vezetője olyan fizikai kubiteket keres különféle anyagokban, amelyekre később kvantumtechnológiai alkalmazásokat alapozhatnak.

TOVÁBB
Lendületesek: Szilágyi István Lendületesek: Szilágyi István

Lendületesek: Szilágyi István

A vegyipar minden ágában alkalmaznak enzimeket, amelyek eddig főként élő szervezetekből származtak. Ezekkel azonban számos technikai, illetve szabályozási probléma van, így nagy az igény a helyettesítőmolekulák kifejlesztésére. Szilágyi István, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének docense, az MTA-SZTE Lendület Biokolloidok Kutatócsoport vezetője munkatársaival úgynevezett nanozyme-okat (vagyis enzimhatású nanorészecskéket) szeretne kifejleszteni, amelyek a jövőben forradalmasíthatják az összes enzim katalizálta ipari eljárást.

TOVÁBB
Lendületesek: Németh Tamás Lendületesek: Németh Tamás

Lendületesek: Németh Tamás

Az autoimmun hátterű ízületi gyulladások, például a rheumatoid arthritis, hatvan-nyolcvanezer ember életét keserítik meg Magyarországon. Németh Tamás, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet, valamint Reumatológiai és Klinikai Immunológiai Tanszék docense, az MTA–SE Lendület Transzlációs Reumatológiai Kutatócsoport vezetője szerint rajtuk úgy lehet a legjobban segíteni, ha új támadási célpontokat azonosítunk a jövőbeli gyógyszerek számára. Egy ilyen szempont lehet a szinoviális fibroblaszt nevű sejt, amelynek jelátviteli folyamatait igyekszik feltérképezni a kutatócsoport.

TOVÁBB
  • 97 találat
  • További