IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya

Jogállamiság az Európai Unióban – Az európai gazdasági jog számára levonható következtetések

Az MTA TK Jogtudományi Intézet és a Varsói Egyetem Versenyjogi Intézete közös nemzetközi konferenciája 2019. január 10-én


A jogállamiság elve az Európai Unió alapköve, a tagállamok és az Unió olyan közös értéke, amely meghatározó eleme a tagállamok egymás iránti bizalmának. Jelen van az EU politikáiban, jogrendjében, központi eleme a tagállamok kötelezettségének az uniós jogot végrehajtására, az intézményeik, különösen a nemzeti bíróságaik működtetésének. A konferencia célja, hogy elemezze azokat a folyamatokat, amelyek az alkotmányos garanciák rendszerszintű meggyengüléséhez vezettek, különösen az EU gazdasági jogának és annak tagállami végrehajtását illetően. A konferencia ezeket a folyamatokat mindenekelőtt a gazdasági integráció szempontjából vizsgálja.

A konferencia első részében a versenyjog és a demokrácia kapcsolatát, a gazdasági alkotmányosság, valamint a jogállamiság és a választottbíróságok egyes kérdéseit tárgyalja. A második részben a kutatók párhuzamos szekciókban az Európai Szabadkereskedelmi Társulás nézőpontján keresztül mutatják be a jogállamiság és a versenyjog szempontjából felmerülő jogi kihívásokat.

A vitaindító előadást Eleanor Fox (Walter J. Derenberg Professor of Trade Regulation, New York University School of Law) tartja.

Időpont: 2019. január 10., 8:30 órától 17:45 óráig

Helyszín: MTA TK JTI Tanácsterem, 1097, Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

A részletes program ide kattintva olvasható.