IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya

A Közép-Európai Egyetem kikényszerített távozásának a következményei

Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottságának állásfoglalása

Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottsága 2019. december 18-i ülésén áttekintette és megvitatta a CEU közgazdasági és üzleti programjai Bécsbe való áthelyezésének várható hatásait.
A Budapestről Bécsbe való kényszerű költözés több éves átmeneti időszakkal jár és igen jelentős erőforrásokat vesz igénybe. Az ezzel járó komoly nehézségek közepette kell kialakítani az oktatás és a kutatás új feltételeit és a megváltozott környezetnek megfelelő szervezeti formákat. Ennek során egyszerre kell megfelelniük mindazoknak a minőségi elvárásoknak, amelyeket az egyetem és a tanszék támaszt, illetve az osztrák szabályozásnak. Az új helyszín és feltételek szükségszerűen megváltoztatják az eddigi hallgatói és oktatói keresletet is. A magyar hallgatók lehetőségei és részaránya feltehetően visszaesik az új helyzetben, akárcsak a hazai oktatók szerepe is.
A Közgazdaságtan Tanszék nemzetközi szeminárium-sorozata (BESS Budapest Economics Seminar Series) magyar viszonylatban egyedülálló lehetőséget adott a nemzetközi kutatási irányokba való betekintésre. Itt elismert vezető kutató közgazdászok mellett fiatal tehetségek adtak és adnak elő. A Bécsbe való költözés e sorozat budapesti helyszínét is fenyegeti, megszüntetése komoly veszteséget jelentene a hazai közgazdász szakma számára.
Az elmúlt évtizedekben a CEU-nak és Közgazdaságtan Tanszékének a magyar egyetemekkel és kutatóhelyekkel igen gyümölcsöző kapcsolata fejlődött ki. Az a szerves kapcsolat, amely az eddigi együttműködésüket jellemezte, az új helyzetben nyilvánvalóan nem lesz folytatható, a kényszerű alkalmazkodás az együttműködés visszaszorulását valószínűsíti. A korábbi közös tudományos munka folytatását még az is gátolhatja, hogy az MTA kutatóhálózatának elszakítása és az egyetemek átalakítása ugyanerre az időszakra esik. Az egybeesés sajnálatos módon korántsem véletlen, hiszen a történések egyfelé, a kutatói és oktatói szabadság korlátozásának az irányába mutatnak.
A kialakult helyzet okozta károk nagysága és hatása a magyarországi oktatásra és kutatásra ma még felmérhetetlen. De amint a fentiek is érzékeltetik, már ma is látható, hogy jelentős veszteséggel kell számolni a közgazdaság-tudományok és a hozzá kapcsolódó tudományágak területén is.
Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottsága folyamatosan figyelemmel kíséri a saját területét érintő folyamatokat, átalakulásokat és átalakításokat. Ez az ülésünk is ennek a része volt. Úgy határoztunk, hogy ezzel a rövid összefoglalóval felhívjuk az MTA, a köztestületi tagjaink és a közvélemény figyelmét, hogy milyen következményekkel kell számolnunk a Közép-európai Egyetem kikényszerített távozásával a közgazdaság-tudomány területén. Kötelességünk rámutatni arra, hogy az elmúlt időszakok minden tiltakozást semmibe vevő kormányzati döntései milyen károkat okozhatnak a magyar tudományos élet számára. A CEU Bécsbe kényszerítése és azon belül a Közgazdaságtan Tanszék távozása része csak az elmúlt évek tudományt és oktatást sújtó kormányzati lépéseinek, de már a mi területünkön is érzékelhető, hogy milyen veszteséget jelent.