Az MTA 194. közgyűlése

„Geometriai látásmód a diszkrét matematikában: gyöngyszemek az Abel-díjas Lovász László munkásságából” – előadás és díjátadó ünnepség az MTA 194. közgyűlése alkalmából

A Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Tudományok Osztálya ünnepi programot rendezett 2021. május 12-én a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Dísztermében. A rendezvényen átadták a 2020-ban és 2021-ben odaítélt osztálydíjakat, majd tudományos előadást tartott Babai László, az MTA rendes tagja. Az előadás felvétele cikkünkből elérhető.

2021. május 18.

A díjátadó ünnepség résztvevőit Laczkovich Miklós, a Matematikai Tudományok Osztályának elnöke, az MTA rendes tagja köszöntötte.

2020-as díjazottak:

Alexits György-díjban részesült Gselmann Eszter a függvényegyenletek elméletében elért erdeményei elismeréséül.

Erdős Pál-díjat kapott Bárány Balázs az iterált függvényrendszerek dimenzióelméletében elért eredményeiért.

Gyires Béla-díjat adományozott a Matematikai Tudományok Osztálya Csomós Petrának az alkalmazott analízis terén elért eredményei elismeréséül.

Prékopa András-díjat kapott Szántai Tamás az operációkutatás sztochasztikus modelljeinek témájában elért eredményeiért.

2021-es díjazottak:

Alexits György-díjban részesült Titkos Tamás a Lebesgue-típusú felbontások, valamint a Wasserstein-terek szerkezetének vizsgálata témájában elért eredményei elismeréséül.

Erdős Pál-díjjal ismerték el Csikvári Pétert az algebrai gráfelmélet (gráfpolinomok), az entrópiaegyenlőtlenségek és a gráflimesz témáiban elért eredményeiért.

Turán Pál-díjban részesült Maga Péter a számelmélet, azon belül az automorf formák elméletének témájában elért eredményeiért.

Gratulálunk a díjazottaknak!

A díjátadást követően Babai László, az MTA rendes tagja Geometriai látásmód a diszkrét matematikában: gyöngyszemek az Abel-díjas Lovász László munkásságából című előadását hallgathatták meg az osztályülés résztvevői felvételről.

Az előadás az alábbi videóra kattintva megtekinthető.