Az MTA 189. közgyűlése

Aktívabb akadémiai fellépés az áltudományok ellen Aktívabb akadémiai fellépés az áltudományok ellen

Aktívabb akadémiai fellépés az áltudományok ellen

A tudomány eredményeinek hiteles és közérthető közvetítésére hívja fel a kutatói közösséget a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése által elfogadott határozat. Az MTA legfőbb döntéshozó testülete egyúttal üdvözölte a tudomany.hu címen elérhető új honlapot, amely a tudományosnak tűnő, de hamis elméletekkel szemben a tudományosan megalapozott, hiteles ismeretek közvetítőjeként járulhat hozzá az akadémiai célkitűzés sikeréhez.

TOVÁBB
Főtitkári beszámoló az MTA-kutatóhelyek 2017-es munkájáról Főtitkári beszámoló az MTA-kutatóhelyek 2017-es munkájáról

Főtitkári beszámoló az MTA-kutatóhelyek 2017-es munkájáról

A kutatóhálózat felépítéséről, tudományos eredményeiről, a teljesítményt meghatározó pénzügyi és személyi feltételekről, valamint a kutatási feltételek javítását célzó fejlesztésekről, programokról Török Ádám, az MTA főtitkára tájékoztatta a 189. közgyűlés résztvevőit.

TOVÁBB
Elindult a tudomany.hu – új weboldal az MTA támogatásával Elindult a tudomany.hu – új weboldal az MTA támogatásával

Elindult a tudomany.hu – új weboldal az MTA támogatásával

Az áltudományok elleni küzdelem a fő célja annak az új, az MTA támogatásával készülő ismeretterjesztő honlapnak, amely a közvéleményt leginkább foglalkoztató aktuális kérdésekkel kíván foglalkozni. A főleg tanároknak, újságíróknak és laikus érdeklődőknek ajánlható tudomany.hu-n egy-egy téma kapcsán a szakterület elismert szakértői fogják ismertetni tudományos álláspontjukat számos forrásmunka és hivatkozás megadásával.

Kiemelkedő tudományos munkásságok elismerése – díjátadás az Akadémia 189. közgyűlésén Kiemelkedő tudományos munkásságok elismerése – díjátadás az Akadémia 189. közgyűlésén

Kiemelkedő tudományos munkásságok elismerése – díjátadás az Akadémia 189. közgyűlésén

Az utóbbi öt évben elért, kiemelkedő fontosságú kutatási eredmény, szakkönyv, publikáció elismeréseként tizenegy kutató kapott Akadémiai Díjat az MTA 189. közgyűlésén hétfőn. Szintén a közgyűlés nyitóeseményén adták át az Akadémiai Újságírói Díjat, a kereskedelmi-ipari eredményeket elismerő Wahrmann Mór-érmet és a külhoni magyar tudósok teljesítményét honoráló Arany János-életműdíjat.

TOVÁBB
Megkezdődött az MTA 189. közgyűlése Megkezdődött az MTA 189. közgyűlése

Megkezdődött az MTA 189. közgyűlése

Lovász László elnök köszöntőjével megkezdte munkáját a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlése. Az MTA legfőbb döntéshozó testülete hétfőn elnöki és főtitkári beszámolókat hallgat meg, délután pedig egyebek mellett az oktatás helyzetéről és a tudomány integritásáról szóló határozati javaslatok szerepelnek a napirendjén.

TOVÁBB
Háttéranyag az MTA 189. közgyűlésére készített oktatásügyi határozati javaslathoz Háttéranyag az MTA 189. közgyűlésére készített oktatásügyi határozati javaslathoz

Háttéranyag az MTA 189. közgyűlésére készített oktatásügyi határozati javaslathoz

Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága és az Akadémia kutatóműhelyei figyelemmel kísérik az oktatási rendszer állapotát, és jelzik, ha súlyos problémákat észlelnek. Az alábbi összeállítás, mely háttéranyag a Határozati javaslat az MTA 189. közgyűlésére az oktatásügy témakörében című határozati javaslathoz, hat sürgős beavatkozást igénylő területre, tudományos bizonyítékokra alapozott (evidence-based) intézkedések szükségességére hívja fel a figyelmet.

TOVÁBB
Az MTA 189. közgyűlése – Programfüzet Az MTA 189. közgyűlése – Programfüzet

Az MTA 189. közgyűlése – Programfüzet

Május 7-én kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlése. Az MTA legfőbb döntéshozó testülete elé határozati javaslatok kerülnek az oktatás helyzetéről és a tudomány integritásáról is.

TOVÁBB
A fehérjék Achilles-sarkától Mátyás király geográfiai műveltségéig – tudományos előadások a 189. közgyűlésen A fehérjék Achilles-sarkától Mátyás király geográfiai műveltségéig – tudományos előadások a 189. közgyűlésen

A fehérjék Achilles-sarkától Mátyás király geográfiai műveltségéig – tudományos előadások a 189. közgyűlésen

Az idei közgyűlés tudományos előadásainak sorában Perczel András a fehérjék szerkezetének egy gyenge pontjáról beszélt, Dudits Dénes a precíziós genomszerkesztés lehetőségeit mutatta be, Kecskeméti Gábor és Csukovits Enikő előadásában pedig a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódóan a 15. századi magyar királyi udvar műveltségi viszonyairól, illetve a korabeli geográfiai világképről hallhattak az érdeklődők.

TOVÁBB
Így látják magukat a fiatal kutatók Így látják magukat a fiatal kutatók

Így látják magukat a fiatal kutatók

A tudományos pályát választókat leginkább a felfedezés izgalma és a tudományos elhivatottság motiválja, de a jelentős mértékű pályaelhagyás megelőzéséhez fontos lenne a bérek további emelése, a kutatási források bővítése és az infrastruktúra fejlesztése is – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amelyet az MTA 189. közgyűléséhez kapcsolódva megrendezett Fiatal Kutatók Fórumán ismertettek.

TOVÁBB