Sérült csecsemők és gyermekek rehabilitációjára gyűjt 2018-ban az Akadémia

A tavalyi gyűjtés a tehetséges magyar fiatalok támogatását célozta, 2018. április 24-ig csaknem 10 millió forint gyűlt össze az Igazgyöngy Alapítvány részére.

2018. május 10.

Az MTA 186. közgyűlése 2015. május 5-én döntött arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia társadalmi felelősségvállalása részeként lehetőséget teremt az akadémikusok, illetve az MTA köztestülete minden tagja számára, hogy jövedelmük egy általuk meghatározott részét jótékonysági célra ajánlják fel. A beérkezett adományokat az MTA számláján elkülönítve tartják nyilván, a felhasználás célját minden évben a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

Idén a sérült csecsemők és gyermekek rehabilitációjára indít gyűjtést a tudósközösség. A konkrét szervezetről, amely az összegyűlt támogatást kapja – hasonlóan a korábbi évekhez – az Elnökség dönt a későbbiekben.

Az első évben Falus András akadémikus kezdeményezésére Összefogás a gyermekéhezés ellen címmel indult akadémiai jótékonysági gyűjtés. A következő esztendőben az erdélyi árva vagy félárva, hátrányos helyzetű gyermekek támogatását jelölte meg célul a Közgyűlés. Tavaly pedig arról döntött a testület, hogy a mostani közgyűlésig a gyűjtés célja a tehetséges magyar fiatalok támogatása. E célra a tavalyi közgyűléstől 2018. április 24-ig 9 972 157 Ft gyűlt össze, melyet az Igazgyöngy Alapítvány használhat fel.