Az MTA 189. közgyűlése – Programfüzet

Május 7-én kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlése. Az MTA legfőbb döntéshozó testülete elé határozati javaslatok kerülnek az oktatás helyzetéről és a tudomány integritásáról is.

2018. április 27.

A Lovász László elnöki köszöntőjével kezdődő közgyűlésen a hagyományoknak megfelelően átadják a legrangosabb akadémiai elismeréseket, majd az elnöki és főtitkári beszámolókat hallgathatják meg az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők.

A hétfői munkaközgyűlésen több testületi beszámolóról és személyi javaslatokról is szavaz a Közgyűlés. Ezenkívül döntenek arról a két határozati javaslatról, amelyek témái a hazai közoktatás helyzete és a tudomány integritása.

Kedden reggel a Külső Tagok Fórumával folytatódik a munka. Itt adják át az Arany János-díjakat és az Arany János-érmeket.

Ezt követően az Akadémikusok Gyűlését tartják. A zárt ülés napirendjén a jövő évi tagválasztás előkészítése és az akadémikusválasztás irányelvei szerepelnek.

A második nap délutánján az elmúlt két évben immár megszokott napirendnek megfelelően tudományos előadásokat hallgathat meg a Közgyűlés.

Perczel András, az MTA rendes tagja a fehérjék „Achilles-sarkáról”, Dudits Dénes, az MTA rendes tagja pedig a genetikai kód nagy pontosságú átprogramozásáról beszél. Ezután „Műveltség és tudomány Mátyás király korában” címmel Kecskeméti Gábor, az MTA levelező tagja és Csukovits Enikő, az MTA doktora tart előadást. A program zárásaként Takács Ferenc filmkritikus, irodalomtörténész felvezetőjét követően Enyedi Ildikó, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja által rendezett, Oscar-díjra jelölt, Testről és lélekről című filmet vetítik le.

A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal rendezett első alkalom után, szerda délután idén is megtartják a Közgyűléshez kapcsolódva a Fiatal Kutatók Fórumát.

Az MTA 189. közgyűlésének teljes programja itt tölthető le.

A közgyűlés dokumentumai a korlátozott hozzáférésű tárhelyen (KOHO) érhetők el a jogosultsággal rendelkezők számára.