A Középiskolai MTA Alumni Program

Rövid összefoglaló a programról a legfontosabb tudnivalókkal.

Alapok

Az Akadémia egyik legfontosabb küldetése a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítása, a hiteles tudományos eredmények kommunikálása, valamint a kiválóság tisztelete, a szorgalom, a motiváció, az önálló és kreatív gondolkodás megbecsültségének növelése. Mindezek együttesen hatnak a tudomány fejlődésére, az ország szellemi és gazdasági fellendülése révén pedig mindannyiunk jóllétére. Ezekre az értékekre alapozva indította el 2020-ban Freund Tamás frissen megválasztott elnökként a Középiskolai MTA Alumni Programot, melynek célja, hogy az Akadémia köztestületének tagjai – köztük a legtöbb magyar kutató – a legfogékonyabb generáció, a középiskolások körében népszerűsítsék a tudományos és kreatív gondolkodást.

A program működése

Freund Tamás felhívására a köztestület csaknem 1300 tagja jelentkezett a programra, vállalva, hogy akár saját középiskolájában, akár más hazai vagy határon túli középiskolában tart előadást. Az előadók nyilvános adatbázisát (nevüket, kutatási területüket és iskolapreferenciáikat) megosztottuk a hazai és határon túli középiskolákkal, amelyek így kiválaszthatják azokat a kutatókat, akiket szívesen fogadnának. Az iskolák és az előadók összekötését az MTA Kommunikációs Főosztálya segíti, a rendezvények szervezését maguk az iskolák intézik. Az előadásokról született beszámolókat itt, az mta.hu/alumni oldalon tesszük közzé. Fontosnak tartjuk, hogy az előadások mellett jusson alkalom és idő a közvetlen beszélgetésekre is, és ahol kedvező fogadtatásra talál a program, MTA alumni klubok is alakulhatnak.

Eddigi eredmények

A program hivatalos megnyitóját a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban tartották 2021. október 15-én, az ott készült kisfilmünk itt érhető el. Az első előadásokra 2021 szeptemberében került sor, és az év végére közel száz iskola csatlakozott a programhoz 200-nál is több előadással.

Segítség a csatlakozni kívánóknak

Ha előadóként kíván csatlakozni a programhoz, kérjük, regisztráljon ezen az űrlapon. Felhívjuk a figyelmét, hogy az iskoláknak kiküldött adatbázisban csak a következő évadban, várhatóan 2022 elején tudjuk feltüntetni a nevét.

Ha középiskola képviselőjeként kíván csatlakozni a programhoz, kérjük, keresse fel az előadók adatbázisát tartalmazó oldalunkat itt, böngésszen az előadók között, majd regisztráljon ezen az űrlapon, ahol egyúttal ki is választhatja azokat az előadókat, akikkel felvenné a kapcsolatot.