A Középiskolai MTA Alumni Program

Rövid összefoglaló a programról a legfontosabb tudnivalókkal.

Alapok

Az Akadémia egyik legfontosabb küldetése a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítása, a hiteles tudományos eredmények kommunikálása, valamint a kiválóság tisztelete, a szorgalom, a motiváció, az önálló és kreatív gondolkodás megbecsültségének növelése. Mindezek együttesen hatnak a tudomány fejlődésére, az ország szellemi és gazdasági fellendülése révén pedig mindannyiunk jóllétére. Ezekre az értékekre alapozva indította el 2020-ban Freund Tamás frissen megválasztott elnökként a Középiskolai MTA Alumni Programot, melynek célja, hogy az Akadémia köztestületének tagjai – köztük a legtöbb magyar kutató – a legfogékonyabb generáció, a középiskolások körében népszerűsítsék a tudományos és kreatív gondolkodást.

A program működése

Freund Tamás felhívására a köztestület csaknem 1700 tagja jelentkezett a programra, vállalva, hogy akár saját középiskolájában, akár más hazai vagy határon túli középiskolában tart előadást. Az előadók nyilvános adatbázisát (nevüket, kutatási területüket és iskolapreferenciáikat) megosztottuk a hazai és határon túli középiskolákkal, amelyek így kiválaszthatják azokat a kutatókat, akiket szívesen fogadnának. Az iskolák és az előadók összekötését az MTA Kommunikációs Főosztálya segíti, a rendezvények szervezését maguk az iskolák intézik. Az előadásokról született beszámolókat itt, az mta.hu/alumni oldalon tesszük közzé. Fontosnak tartjuk, hogy az előadások mellett jusson alkalom és idő a közvetlen beszélgetésekre is, és ahol kedvező fogadtatásra talál a program, MTA alumni klubok is alakulhatnak.

A programhoz csatlakozó iskolák költségtérítést is igényelhetnek, ami évente akár 400 ezer forintot is jelenthet. A részletekről itt írunk bővebben. 2023 őszétől aktivitási versenyt is indítottunk, melyben a legtöbb Alumni-eseményt szervező iskolákat és aktív tanárokat díjazzuk.

Eddigi eredmények

A program hivatalos megnyitóját a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban tartották 2021. október 15-én, az ott készült kisfilmünk itt érhető el. Az első előadásokra 2021 szeptemberében került sor, azóta csaknem 300 iskola csatlakozott a programhoz, és több mint 500 előadást tartottak az Alumni Programba jelentkezett kutatók.

2022 eseménydús év volt a program életében, hiszen tanulmányi versenyt szerveztünk középiskolás diákok számára a klímaváltozás és fenntarthatóság témakörében, melynek élőben közvetített döntőjét 2023 februárjában rendeztük meg. A közvetítés videófelvétele, valamint a nyertesek és a döntő összefoglalója itt látható.

A tanulmányi verseny saját weboldalt is kapott, melyen a az aktuális hírek mellett egy tudástár is elérhető szakértőink által összeállított videókkal, infografikákkal és egyéb forrásokkal a klímaváltozás és fenntarthatóság témakörében.

Segítség a csatlakozni kívánóknak

Akár kutatóként, akár középiskola képviselőjeként kíván csatlakozni a programhoz, kattintson ide a részletekért.