VI. Műszaki Tudományok Osztálya

Elhunyt Gyulai József fizikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Gyulai József fizikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Gyulai József fizikus, az MTA rendes tagja

Méltósággal viselt, hosszú, súlyos betegség után 2021. február 12-én elhunyt Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa, Hódmezővásárhely díszpolgára. A tudósnemzedékek nevelőjét 88. életévében érte a halál.

Szabó János emlékére

2020. november 27-én lenne 100 éves Szabó János, a BME Építőmérnöki Karának volt professzora, az MTA rendes tagja.

Elhunyt Vámos Tibor villamosmérnök, az MTA rendes tagja Elhunyt Vámos Tibor villamosmérnök, az MTA rendes tagja

Elhunyt Vámos Tibor villamosmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 95. évében, 2021. május 19-én elhunyt Vámos Tibor, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA Kiváló Kutatóhely) alapítója, volt igazgatója. Nemzetközi hírű kutatóként kimagasló érdeme egyebek mellett a hazai számítógép-hálózati rendszerek fejlesztése, használatuk országos programmá szélesítése.

„Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés „Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés

„Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés

120 éve született Bay Zoltán fizikus, a radarcsillagászat atyja, aki mikrohullámokkal elérte a Holdat, kifejlesztette a fotoelektron-sokszorozó elvén alapuló részecskeszámlálót, és megalkotta a fénysebességre alapozott méterdefiníciót, amely nélkül ma nem lenne GPS. Az évforduló alkalmából tudományos emlékkonferenciát kezdeményezett a Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Bay Zoltán Kutatóintézet). Az ülést az MTA Fizikai Tudományok Osztálya és az MTA Műszaki Tudományok Osztálya szervezte. Az eseményről készült felvétel megnézhető cikkünkben.

Elhunyt Székely Vladimír villamosmérnök, az MTA rendes tagja Elhunyt Székely Vladimír villamosmérnök, az MTA rendes tagja

Elhunyt Székely Vladimír villamosmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 80. évében, 2020. november 13-án hajnalban, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után elhunyt Székely Vladimír, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszékének volt vezetője, professor emeritus, az MTA rendes tagja. A tanítványok nevében Kerecsenné dr. Rencz Márta emlékezik rá.

  • 105 találat
  • További