Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Építész Kávéház – Alkotói felelősség

2023. április 21.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Építészeti Osztálya Építész Kávéház elnevezéssel klubestet szervez, első körben az alkotói felelősség témájában.


Időpont: 2023. május 8. 18:00

Helyszín: FUGA – Budapest Építészeti Központ

Moderátorok: Csomay Zsófia, Roth János, Pazár Béla építészek, a Széchenyi Akadémia tagjai

Vendégek: Fleck Zoltán egyetemi tanár, szociológus; Tillman József egyetemi tanár, filozófus

Alkotói felelősség


A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Építészeti Osztálya elhatározta, hogy "Házigazdaként", az Akadémia többi Osztálya érdeklődésével is számolva, kötetlen klubesteket szervez a FUGA Budapest Építészeti Központban. Az estek célja, hogy a különböző érdeklődési köröket, alkotói magatartásokat megismerve a közös kérdéseket − baráti viták folyamán − megtárgyaljuk, a személyes kapcsolatokat kiépítsük vagy megerősítsük.

Első alkalomra az alkotói felelősség témáját választottuk. A téma ma különösen időszerű, nemcsak az építészet, de az alkotói tevékenység minden területén. Számos példáját tapasztaljuk annak az alkotói magtartásnak, mely a „Megrendelő” álláspontját elfogadva nem követi a szakma szabályait és feladja az alkotás szuverenitását.

Németh Lajos az építészetben és a közösségi funkciót is felvállaló képzőművészetben három erkölcsi normát fogalmazott meg.

Első „az alkotókra is érvényesek az általános erkölcsi normák, a polgári és szakmai tisztesség, becsület”.

Második „az alkotás értéke iráni felelősség illetve kötelezettség”.

Harmadik pedig leginkább az építészetben „a közösség iránti felelősség – és e vonatkozásban a „közösség” többet jelent, mint az adott

társadalom, mert egyúttal múlt és jövő, illetve az emberi társadalom és a természet harmonikus együttélésének biztosítása iránti felelősség”.

Az eszmecsere célja, hogy közösen kibontsuk az etika- szakmaetika tartalmát, jelentését.

http://fuga.org.hu/fevent/epitesz-kavehaz-alkotoi-felelosseg/

Az Építész Kávéház elnevezésű klubest második alkalma a FUGA-ban Magyar Ádám fotóművész előadása és egy azt követő beszélgetés lesz május 26-án:

https://mta.hu/szima/magyar-adam-fotomuvesz-eloadasa-112886