Nemzeti Víztudományi Program

A Balaton algái  eltérő szerepben A Balaton algái  eltérő szerepben

A Balaton algái eltérő szerepben

A Balaton, ahogy minden más nagy tó az életében alapvető szerepet játszanak az algák. Fotoszintézisük révén termelt szerves anyagok biztosítják a tavi ökológiai rendszer energetikai alapját, ezért végső soron a tóban termett halak mennyisége is az algák függvénye.

Tudatos és fenntartható vízhasználat a gyakorlatban - Összefoglaló a 2022. május 25-i eseményről Tudatos és fenntartható vízhasználat a gyakorlatban - Összefoglaló a 2022. május 25-i eseményről

Tudatos és fenntartható vízhasználat a gyakorlatban - Összefoglaló a 2022. május 25-i eseményről

A kutatók és a szakemberek példaértékű együttműködésének lehettünk tanúi a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének szervezésében megrendezésre kerülő konferencia célja az volt, hogy bemutassa azokat a gyakorlati feladatokat, ahol a tudósok és a vállalkozók együtt keresnek megoldást egy-egy vízügyi problémára, legyen az halászat, öntözés, vízgazdálkodás, ivóvíztisztítás vagy éppen a turisztikai jelentőséggel bíró Tisza-tó szabályozása.

Elismerések a Víz Világnapja alkalmából Elismerések a Víz Világnapja alkalmából

Elismerések a Víz Világnapja alkalmából

Pintér Sándor belügyminiszter elismerést adott át a Víz Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Belügyi Tudományos Tanács munkáját segítő kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Németh Tamásnak, az MTA rendes tagjának és Józsa Jánosnak, az MTA rendes tagjának.

Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia – elkészült az új szennyezők felmérése a dunai parti szűrésű rendszerben
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia – elkészült az új szennyezők felmérése a dunai parti szűrésű rendszerben

Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia – elkészült az új szennyezők felmérése a dunai parti szűrésű rendszerben

A Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Kutatási Programjához illeszkedve három éve indult kutatás az ivóvízbiztonságot veszélyeztető hatások feltárására. Az NKFIH Nemzeti Kiválósági Programja keretében támogatott „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig”című projekt célja Budapest és agglomerációjának közel kétmillió lakosát ellátó parti szűrésű ivórendszer vizsgálata. A víz világnapja alkalmából a pályázat legújabb eredményeit mutatjuk be.

Légkör-bioszféra kölcsönhatások Légkör-bioszféra kölcsönhatások

Légkör-bioszféra kölcsönhatások

Nyomtatott és digitális változatban is megjelent a Légkör-bioszféra kölcsönhatások című kötet az Akadémiai Kiadónál, melynek szerzői Bozó László, Haszpra László, Horváth László, Mészáros Ernő (szerkesztő) és Molnár Ágnes.

Dunavirág mentőakció- Online Filmklub Dunavirág mentőakció- Online Filmklub

Dunavirág mentőakció- Online Filmklub

A „Dunavirág mentőakció” című dokumentumfilm, valamint az ennek alapjául szolgáló kutatások és a kapcsolódó természetvédelmi innováció lesz a témája az Academia Europaea Budapesti Tudásközpontja és az MTA Nemzeti Víztudományi Program közös szervezésben megvalósuló online eseményének. A rendezvényen a kutatások bemutatására, a filmkészítéssel kapcsolatos bemutatóra, majd kerekasztal beszélgetésre kerül sor. Az ingyenes rendezvény angol nyelvű és előzetes regisztrációhoz kötött.

  • 71 találat
  • További