II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

A Pszichológiai Tudományos Bizottság közleménye a CEU-ról

Az MTA Pszichológiai Bizottsága a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez, több testületéhez és bizottságához hasonlóan nyugtalansággal figyeli, hogy a Közép-Európai Egyetem tudományos és oktatási munkáját veszély fenyegeti.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyetem zavartalan működése szakmánk szempontjából alapvető. A Közép-Európai Egyetemen a megismerés-tudományokban és ezen belül a fejlődéslélektanban világviszonylatban kiemelkedő műhely jött létre, mely meghatározó és együttműködő e terület hazai művelésében, magyar oktatói sorozatosan nyernek nemzetközi pályázatokat, rendezvényei lehetővé teszik a terület legjelentősebb szakembereinek magyarországi látogatását. A pszichológia társadalomtudományi ágaiban a Közép-európai Egyetem / Central European University könyvtárának gyűjteménye nélkülözhetetlen forrásokkal szolgál.

A magyar állam és törvényhozás céljának tartjuk egy ilyen jelentős intézmény támogatását, ennek ellenkezője viszont a tudományos kutatás és oktatás színvonalával ellentétes.


Budapest, 2017. április 9.


MTA Pszichológiai Tudományos Bizottság