Díjak, kitüntetések

Akadémiai Aranyérem

Az Akadémiai Aranyérem a Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb tudományos díja, amellyel a díjazott teljes tudományos munkásságát ismerik el. Csak életműdíjként adományozható. A kitüntetést az MTA elnöke hozta létre a 10/1960. MTA (A. K. 12. sz.) utasításával, adományozója a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége. Az érmet és az oklevelet az Akadémia elnöke adja át a májusi közgyűlésen.

TOVÁBB

Akadémiai Díj

Az Akadémiai Díjat 1960-ban alapították. A díj az évek során több változáson ment át, de azok magát az érmet nem érintették. A díjat az MTA Elnöksége adományozza évente 11 kiemelkedő tudományos tevékenységet végző, természetes személy kutatónak vagy kutatócsoportnak az utolsó öt évben elért, már értékelhető kutatási eredmény, szakkönyv, publikáció, közlemény elismerésére.

TOVÁBB

Akadémiai Ifjúsági Díj

Az Akadémiai Ifjúsági Díj nem kisszámú „győztes” érmes helyezését megállapító díj, célja elsősorban a pályamunkájuk és intézeti igazgatójuk minősítése alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számban való elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása.

TOVÁBB

Akadémiai Újságírói Díj

A Magyar Tudományos Akadémia a magyar tudomány eredményeit, akadémiai intézményeit és személyiségeit hitelesen bemutató és népszerűsítő újságírók, riporterek vagy munkacsoportjaik elismerésére hozta létre az Akadémiai Újságírói Díjat.

TOVÁBB

Arany János-díj a tudományos kutatásért

A díjat olyan külhoni magyar tudósok, kutatók jutalmazására kell fordítani, akik jelentős tudományos munkásságot mutattak fel életük során, kiemelkedő eredményt értek el, vagy fiatal kutatóként hoztak létre jelentős teljesítményt.

TOVÁBB

Arany János-érem

Az Arany János-érmet olyan külhoni magyar tudósok, kutatók kitüntetésére kell fordítani, akik a külhoni magyar tudományos közélet szervezésében, irányításában, az egyetemi oktatásban, a tudományos könyvkiadásban, a muzeológiai, levéltári, könyvtári munkában, a tudományos ismeretterjesztésben, azaz általában a magyar tudományosság külhoni előmozdításában szereztek kiemelkedő érdemeket.

TOVÁBB

Bolyai János nemzetközi matematikai díj

A Magyar Tudományos Akadémia a világhírű magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulója tiszteletére 1902-ben alapította meg a tízezer korona értékű nemzetközi elismerést a kiemelkedő matematikai munkák díjazására.

TOVÁBB

Bolyai-plakett

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a hároméves támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak Bolyai Emléklapot adományoz. Közülük a „kiválók legkiválóbbjai” az MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek, melyet az MTA elnökétől vehetnek át a díjazottak.

TOVÁBB

Eötvös József-koszorú

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az 1992. decemberi rendkívüli közgyűlés határozatának nyomán 1/1993. számú határozatával a kiemelkedő tudományos életmű elismerésére „Eötvös József-koszorú” elnevezéssel kitüntetést alapított.

TOVÁBB

Rézler Gyula-díj

Az MTA és a Rézler Gyula Alapítvány a szociológia, a munkatudományok, a munkajog, a demográfia és a a társadalomstatisztika területén tartósan kiemelkedő eredményeket elért kutatók munkájának kitüntetésére és jutalmazására 2015. július 31-én Rézler Gyula-díjat alapított.

TOVÁBB
  • 12 találat
  • További