Útikalauz a káoszhoz: a hazugság – Videón Klieber Judit nyelvész előadása

Mit tekintünk hazugságnak? Minden hazugság megvetendő? Hogyan változik a hazugság megítélése a különböző kultúrákban? Milyen nyelvi eszközök szolgálnak a becsapás felismerésére? Mi alapján vonunk le következtetéseket? Miért fontos a következtetéseink minősége a döntéseink szempontjából? Mit értünk sugallt állítások alatt? Miként kezeljük a mellébeszélést és a féligazságokat? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Klieber Judit nyelvész a Középiskolai MTA Alumni Program keretében tartott előadásában.

2024. július 2.

Kleiber Judit nyelvész a következtetésekről és a hazugságról beszél ebben az előadásban. Hétköznapi példákon keresztül mutatja be az induktív, abduktív és deduktív következtetések közötti különbséget, kézzelfoghatóvá téve a hibákat. A hazugságok témakörében pedig támpontokat ad ahhoz, hogyan ismerjük fel a helyes érvelést, és hogy képben legyünk azzal, milyen nyelvi és nem nyelvi eszközök vezethetnek megtévesztő kommunikációhoz, „becsapáshoz”, és mikor válnak ezek egyértelműen hazugsággá.

Az előadás az Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban című előadás-sorozat részeként hangzott el.

Az előadó: Kliebert Judit nyelvész

Egészen addig nem tudtam eldönteni, hogy a magyar vagy a matematika érdekel jobban, amíg egyetemistaként nem találkoztam a modern nyelvtudománnyal, ahol találkozik ez a két terület. Attól kezdve tudtam, hogy a nyelvvel szeretnék foglalkozni. Elsődlegesen az érdekel, hogyan tudja megváltoztatni egy jelentéktelennek tűnő nyelvi elem, egy különleges hanglejtés vagy egy apró szórendi eltérés a mondanivalónk lényegét, hogyan szólhat ebbe bele a kontextus, és mindezt hogyan lehet formális eszközökkel megragadni.

Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez? Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amelyekkel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg.

A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.


Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxDanubia csapatával dolgozott együtt az MTA. A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon.
A tanárok felhasználhatják őket egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is például egy témahéten.