Útikalauz a káoszhoz: középiskolásoknak készített videókat az Akadémia

Honnan veheti észre valaki, ha hamis adatokkal és érvekkel próbálják manipulálni? Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban címmel rövid videókat tett közzé a Magyar Tudományos Akadémia. A Középiskolai MTA Alumni Program keretében készült előadás-sorozat a mai, hazugságokkal teli világban való eligazodáshoz kínál kapaszkodókat.

2024. május 29.

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez?

Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amellyel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg. A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.

A középiskolásoknak készített, de bármely korosztálynak ajánlott előadások szabadon elérhetők az MTA YouTube-csatornáján.

„Az előadások eszmei szándéka az volt, hogy segítsük visszaállítani a tudományos világnézet tekintélyét, a tények és a szkepszis szerepét tisztázva az állandóan információkkal bombázó, megrendült bizalmú világban. Olyan témák jöttek elő, mint például a tények megbízhatósága és változékonysága az életben és a tudományban, a logikai következtetés ereje és tévedései, a statisztika meggyőző és becsapó ereje, vagy hogy mikor tér el a nyelvhasználat a logikustól, és hogyan élünk a meggyőzés és a befolyásolás eszközeivel” – mondta a projekt szakmai irányítója, Pléh Csaba akadémikus.

Az előadások témái és az előadók:

Mit értünk és érthetünk a tudományból?
Zemplén Gábor tudománytörténész

A befolyásolás nyelvi eszközei
Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész, kommunikációkutató

Következtetés vagy becsapás?
Kleiber Judit nyelvész

Min alapszik a tudomány, ha nem tényeken?
Tuboly Ádám Tamás tudományfilozófus

Kijózanító véletlenek
Keszthelyi Gabriella matematikus

Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxDanubia csapatával dolgozott együtt az MTA. A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon. A tanárok felhasználhatják őket egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is például egy témahéten.

Középiskolai MTA Alumni Program

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás által 2020-ban elindított Középiskolai MTA Alumni Program keretében az MTA köztestületének tagjai az elmúlt években sok száz középiskolai előadásban ismertették meg a diákokat a tudomány legújabb eredményeivel. A program célja a középiskolások gondolkodásának fejlesztése, felmutatva a kritikai gondolkodás lehetőségeit egy, a benne élőket folyamatosan sokféle hatásnak kitevő, gyorsan változó közegben.

A programba eddig jelentkezett több mint 1500 kutató önkéntes munkát végez, vállalva, hogy felkérésre saját korábbi középiskolájában alumnusként (azaz egykori diákként – innen a program elnevezése) vagy akár más hazai vagy határon túli középiskolában részt vesz a program rendezvényén. A középiskolák bármikor és természetesen ingyenesen csatlakozhatnak a programhoz, az Alumni-rendezvények szervezéséhez pénzügyi segítséget is kaphatnak.

A programot az MTA Kommunikációs Főosztálya koordinálja, a rendezvényeket maguk az iskolák szervezik. Egyes eseményekről videófelvételek készülnek, amelyeket az MTA YouTube-csatornáján teszünk közzé. A programmal kapcsolatos részletes információk az mta.hu/alumni oldalon olvashatók, a programnak Facebook- és Intagram-csatornája van jelenleg.