Útikalauz a káoszhoz: tények és tudomány – Videón Tuboly Ádám előadása

Hogyan kapcsolódik a ruhaválasztásunk a hideg racionalitáshoz? Mit jelent valójában a tudomány? Melyek az erősségei és a hibái? Mit nevezünk tényeknek? Hogyan segítenek a dinoszauruszok a tények megértésében? Mennyire tekinthető befejezettnek a tudomány? Ezekre a kérdésekre is választ adott Tuboly Ádám tudományfilozófus a Középiskolai MTA Alumni Program keretében tartott előadásában.

2024. június 26.

A tények és igazság utáni, alternatív tények világában kimondottan fontos a tényekkel foglalkoznunk. A tudomány tényeken alapszik, ezt mindenki tudja. De mi van akkor, ha a tények sokfélék, és ha nem állnak azonnal rendelkezésünkre? Mi történik akkor, amikor nem ismerjük a tényeket, esetleg nem tudunk dönteni a versengő tények között? Tuboly Ádám Tamás előadásában azt mutatta be, hogy a tudomány nem csak tényeken alapszik, hanem társas és viselkedési szabályokon is.

Az előadás az Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban című előadás-sorozat részeként hangzott el.

Az előadó: Tuboly Ádám Tamás tudományfilozófus

Mindig is zavart, hogy amikor egy bizonyos helyzetben igazam volt, nem tudtam hangot adni ennek, nem tudtam a másik felet meggyőzni. Időbe telt megérteni, hogy egy személyes vitában az igazság csak a fontos dolgok egyik része, az ember kénytelen megértő lenni, keresve a kompromisszumot. Ez vezetett a tudományok és áltudományok vizsgálatához, egészen pontosan az a vágy, hogy megértsem, miért hisznek nagyon sokan olyan dolgokban, amik mások szerint egy az egyben értelmetlenségek. Kutatásaimban azt vizsgálom, hogy milyen értékek hatnak a tudományokra és az áltudományokra, és hogy milyen lehetőségeink vannak ezek megértésére és az áltudományokkal szembeni kiállásra.

Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez? Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amelyekkel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg.

A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.


Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxDanubia csapatával dolgozott együtt az MTA. A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon.
A tanárok felhasználhatják őket egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is például egy témahéten.