Útikalauz a káoszhoz: a manipuláció nyelvi eszközei – Videón Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész előadása

Mit jelent a „mentek” szó? Hogyan kommunikál Jane Austen főhősnője? Mik azok a szókratészi kérdések? Mi a sikeres társalgás alapja? Melyek a manipuláció nyelvi eszközei? Miért fontos, hogy milyen véleménybuborékban élünk? Ezekre a kérdésekre is választ adott Schnell Zsuzsanna kommunikációkutató a Középiskolai MTA Alumni Program keretében tartott előadásában.

2024. június 4.

Schnell Zsuzsanna részletesen beszélt arról, hogy az emberi interakciókban, diskurzusban kommunikációnk hatással van a hallgatóság vagy olvasóközönség gondolataira, sőt e hatásnál fogva tud nyelvhasználatunk társas célokat szolgálni.
A nyelv és a gondolkodás kapcsolata évezredes kérdés. De melyik volt előbb, és hogyan hatnak egymásra? E kérdések is szóba kerültek az előadáson, amelyben arra is kitért a kutató, hogyan hat a gondolkodásra és ezáltal a cselekvésre a nyelv mint rendszer és használata a beszéd.

Az előadás az Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban című előadás-sorozat részeként hangzott el.

Az előadó: Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész, kommunikációkutató

Kétnyelvű környezetben felnőve sokszor rácsodálkoztam a nagyszüleim kettős nyelvhasználatára s ennek az identitásukkal és gondolkodásukkal összefüggő finom összefüggéseire, rejtelmeire. Lenyűgözött, hogy a nyelv összeköt, míg hiánya akár izolálhat is bennünket egymástól.
A beszéd kapcsolatteremtő ereje olyan lelki folyamatokon alapul, amelyek feltárásával a nyelv ablak lehet az emberi gondolkodás megismerésére, és ez megmutathat nekünk valami egyedülállóan emberit rólunk, emberekről.
Hamar rájöttem, hogy a nyelv nemcsak nyelvtankönyvekben tanulmányozható, hanem a napi életünk szervező része. A nyelvben tükröződik gondolkodásunk, s rajta keresztül megismerhetjük az emberi elme sok fontos tulajdonságát. Mindig inspirált a nyelvvel való egymásra hatás összefüggéseinek megértése.
A nyelvet mint az emberi biológia részét tekintem, mely az emberi gondolkodás megértésének és megismerésének egyik kiemelten fontos pillére.

Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez? Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amelyekkel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg.

A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.


Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxDanubia csapatával dolgozott együtt az MTA. A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon.
A tanárok felhasználhatják őket egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is például egy témahéten.