Útikalauz a káoszhoz: a tudományos műveltség – Videón Zemplén Gábor tudománytörténész előadása

Milyen volt a tudomány régen? Miért szikrázott egy angol filozófus zoknija éjszakánként? Hogyan születnek a tények? Milyen a tudomány természete? Mi köze volt Benjamin Franklinnek a pulykákhoz? Mitől védi meg a tudomány a társadalom tagjait? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Zemplén Gábor tudománytörténész a Középiskolai MTA Alumni Program keretében tartott előadásában.

2024. június 11.

Zemplén Gábor a tudományos műveltség és a médiaműveltség témáját járta körbe, meglepő példákkal a múlt és a jelen tudománytörténetéből tényekről és tudományos modellekről

Az előadás az Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban című előadás-sorozat részeként hangzott el.

Az előadó: Zemplén Gábor tudománytörténész

Mi is a tudomány? Kezdetben nem ez, csak a biológia és a történelem érdekelt, és a gimnáziumomban olyan jó tanáraim voltak, hogy kedvet csináltak a tanári munkához. Tudománytörténész lettem, hogy megértsem mi is a tudomány (és hogyan alakult ki), hogyan lehet(ne) jól oktatni. Biológiát (angolul) és kémiát már 19 évesen elkezdtem tanítani, és egyetem alatt egy évig Angliában tanítva ismertem meg az olyan kritikai gondolkodást fejlesztő tárgyakat, amelyekhez hasonlókat azóta is tanítok: kutatásmódszertan, érveléstechnika, vagy az utóbbi években egyre fontosabb transzdiszciplinaritás.
További információ.

Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez? Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amelyekkel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg.

A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.


Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxDanubia csapatával dolgozott együtt az MTA. A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon.
A tanárok felhasználhatják őket egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is például egy témahéten.