Útikalauz a káoszhoz: kijózanító véletlenek – Videón Keszthelyi Gabriella előadása

Mit jelent a születésnap-paradoxon? Hogyan fordulhat elő, hogy egy az álmunkban látott szimbólum később a nézett sorozatunkban is megjelenik? Milyen kapcsolat van a káosz és egy Szűz Mária-mintára égett pirítós között? Valóban igaz-e, hogy ami véletlen, az előrejelezhetetlen? Ezekre a kérdésekre is választ adott Keszthelyi Gabriella matematikus a Középiskolai MTA Alumni Program keretében tartott előadásában.

2024. június 18.

Az emberi tévedések nagyon gyakoriak, főleg, ha egy esemény valószínűségét kell megtippelnünk. Keszthelyi Gabriella matematikus előadásában példákon keresztül mutatta be, hogy bár az intuitív gondolkodásunk gyors, és sokszor jól működik, könnyen esik valószínűségi csapdákba, és nehezen tud megküzdeni nagyobb mennyiségű adattal. Sőt, tévedéseink mögött sokszor az áll, hogy túl hozzáértőnek hisszük magunkat, vagy a kis számok törvényével kapcsolatos hibákat vétünk.

Az előadás az Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban című előadás-sorozat részeként hangzott el.

Az előadó: Keszthelyi Gabriella matematikus

Eredetileg dinamikai rendszerekkel és káosszal foglalkoztam, és mindig is a determinisztikus, függvényszerű kapcsolatok álltak közel a szívemhez. Egészen addig, amíg a BME-n el nem kezdtem valószínűség-számítást tanítani leendő villamosmérnököknek: ekkor visszaköszöntek az emlékek, hogy még mi, matekosok is nehezen megfoghatónak találtuk ezt a területet. Azóta az van a fókuszom középpontjában, hogy mi teszi a valószínűséggel, véletlennel kapcsolatos fogalmak megértését annyira nehézzé. Mi hiányzik a szokásos gondolkodásunkból, ami miatt nem természetes ezekkel a fogalmakkal számolnunk?

Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez? Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amelyekkel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg.

A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.


Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxDanubia csapatával dolgozott együtt az MTA. A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon.
A tanárok felhasználhatják őket egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is például egy témahéten.