XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Siklér Ferenc, az MTA levelező tagja akadémiai székfoglalója

Siklér Ferenc, az MTA levelező tagja "Kísérleti részecskefizika: az erős kölcsönhatás nyomában" címmel székfoglaló előadást tart 2023. március 29-én.

2023. március 14.

Időpont: 2023. március 29. szerda, 14.00 órától
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


Az előadás összefoglalója:

A négy alapvető erő közül az erős kölcsönhatás különösen érdekes és bonyolult. Közvetítő részecskéje maga is töltött, így folyamatai általában nehezen számolhatók. Az elmúlt több mint egy évtizedben a Nagy Hadronütköztető kísérletei nagy mennyiségű, kiváló minőségű adatot gyűjtöttek. Előadásomban néhány példával mutatom be, hogy a detektorok modellezésén, adataik részletes megértésén keresztül mi újat tudhattunk meg az erős kölcsönhatásról. A töltött részecskék nyomkövetése majd azonosítása segítségével meghatározzuk a rugalmatlan proton-proton és proton-atommag ütközésekben keltett részecskék általános jellemzőit, az ütközési zóna méretét és alakját, valamint ezen mennyiségek skálázását. Speciális nyomkövetők és kaloriméterek felhasználásával a rugalmas és diffraktív proton-proton ütközéseket tanulmányozzuk. A mért előreszórt nukleonok új megvilágításba helyezik a cserefolyamatokat, a proton sajátállapotait és a keletkezett rezonanciákat.

A székfoglaló meghívója innen tölthető le.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul azok nyilvános publikálásához.