XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Kun Ferenc, az MTA levelező tagja akadémiai székfoglalója

Törési jelenségek skálatörvényei címmel tart székfoglaló előadást Kun Ferenc, az MTA levelező tagja 2021. október 27-én.

2021. október 5.

Időpont: 2021. szeptember 29., szerda, 14.00 órától
Helyszín: MTA Székház, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
Youtube: Az előadás felvételről az MTA YouTube-csatornáján is megtekinthető lesz.

Az előadás összefoglalója:

Hétköznapi tapasztalat, hogy szilárdtestek mechanikai terhelés hatására két vagy több darabra törnek. A törési folyamat részletei és eredménye erősen függ az anyagi jellemzők mellett a terhelés alkalmazásának módjától és a peremfeltételektől is. A szakterületen végzett kutatások célja sokrétű: a törést általában igyekszünk megelőzni, mert a törési jelenségek a felelősek mérnöki konstrukciók, épületek, hidak összeomlásáért, továbbá természeti katasztrófák, mint földcsuszamlások, vagy földrengések létrejöttéért. Ha már elkerülhetetlen, akkor előjelek korai azonosításával szeretnénk előre jelezni a közelgő katasztrofális törés bekövetkeztét. Kontrollált repedéskeltéssel olyan mintázatok létrehozására nyílik lehetőség, amelyek kiaknázhatók gyártástechnológiai alkalmazásokban. Fragmentációs jelenségek részletes megértésével tárhatjuk fel a geológiai alakfejlődés összefüggéseit, de közelebb juthatunk az űrszemét problémájának kezeléséhez is. Az előadásban saját kutatómunkám példáin keresztül igyekszem bemutatni, hogy az elmúlt két évtizedben a statisztikus fizika alkalmazásával törési jelenségek milyen törvényszerűségeit sikerült feltárni, amelyek elméleti érdekességük mellett gyakorlati jelentőséggel is bírnak.

A székfoglaló meghívója innen tölthető le.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a korlátozott befogadóképesség miatt személyes jelenlét esetén regisztráció szükséges. Kérem, hogy részvételi szándékát nevének feltüntetésével jelezze a fizika [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu e-mail címen.
Az MTA Székházbeli rendezvényeken való részvétel védettségi igazolás (igazolvány vagy telefonos applikáció) meglétéhez kötött, kivétel az a 18 életévét be nem töltött személy, aki védett felnőtt kíséretével érkezik.
Az MTA Székházbeli rendezvényeken maszk használata kötelező.