XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Gránásy László, az MTA levelező tagja akadémiai székfoglalója

Kristályosodási folyamatok térelméleti modellezése címmel tart székfoglaló előadást Gránásy László, az MTA levelező tagja 2021. szeptember 29-én.

2021. szeptember 2.

Időpont: 2021. szeptember 29., szerda, 14.00 órától
Helyszín: MTA Székház, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
Youtube: Az előadás felvételről az MTA YouTube-csatornáján is megtekinthető lesz.


Az előadás összefoglalója:

A természetben és a laboratóriumban látványos polikristályos alakzatok figyelhetők meg: páfrányra emlékeztető dendrites szerkezetek, súlyzó alakú szferolitok, fraktálszerű polikristályos aggregátumok, stb. Polikristályos szerkezetűek többek közt a technikai ötvözetek, egyes gyógyszerek, de a csokoládé, az erekben lerakódó koleszterin, az Alzheimer kórnál az agyban képződő ún. amiloid plakkok, a kovamoszat vagy korallok váza ill. a kagylóhéj is. Érdekességük és gyakorlati jelentőségük miatt fontos képződésük részletes megértése, matematikai modellezése, ami alapvető szerepet játszhat új technológiák, és biológiai szerkezeteket utánzó ún. biomimetikus anyagok kifejlesztésében

A székfoglaló meghívója innen tölthető le.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a SARS-CoV-2 terjedése miatt az előadás védettségi igazolással látogatható meg, de később felvételről, az MTA YouTube-csatornáján is megtekinthető lesz.