XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Faragó Béla, az MTA külső tagja székfoglalója

Faragó Béla, az MTA külső tagja "Kutatás egy nagyberendezésnél – Institute Laue Langevin (ILL)" címmel székfoglaló előadást tart 2022. április 27-én.

2022. április 19.

Időpont: 2022. április 27., szerda, 14.00 órától
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. em.)


Az előadás összefoglalója:

A grenoble-i Institute Laue Langevin (ILL) egy javarészt francia/német/angol finanszírozású, de további 10 európai tagország hozzájárulásával fenntartott nagy fluxusú kutatóreaktor. Rudolf Mössbauer igazgatása idején lett bevezetve, hogy felhasználói rendszerben működjön, azaz a tagországokból lehet kísérletekre javaslatokat beadni, melyeket egy tudományos tanács bírál el. Ez a rendszer azután több más kutatóintézetben is megvalósult. Ez érdekes és egyben nehéz körülményeket szab az itt dolgozó kutatóknak. A jelenlegi alapelv, hogy 1/3 időben a felhasználókat kell segíteni, 1/3 időben berendezést fejleszteni és 1/3 időben saját kutatást végezni. Ez egy kényes egyensúly, melynek megtartása többeknek nem sikerült, míg másoknál sikeresnek bizonyult.
Ebben az intézeteben építette meg Mezei Ferenc akadémikus az általa kitalált első Neutron Spin Echo berendezést, melyet a 80-as évek végén volt szerencsém megörökölni.
Az ILL tradíciót követve az idő 1/3-ban rövid áttekintést adok arról, hogy az utóbbi harminc egynéhány év alatt milyen fejlődésen ment(ek) keresztül a mérő berendezés(ek) es miért.
A második 1/3-ban arról beszélek, hogy miért is szeretik a felhasználók ezeket a berendezéseket és mire jók.
A harmadik 1/3-ban néhány kiválasztott kutatási témáról beszélek, melyek nyilvánvalóan kapcsolódnak a neutronszóráshoz és a spin echohoz, de nem kizárolagosan, és melyekben haladást sikerült elérni.

A székfoglaló meghívója innen tölthető le.