XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Derényi Imre, az MTA levelező tagja akadémiai székfoglalója

Derényi Imre, az MTA levelező tagja "Szomatikus evolúció fizikus szemmel – Miért élhetnek sokáig a többsejtű élőlények?" címmel székfoglaló előadáat tart 2023. február 22-én.

2023. február 7.

Időpont: 2023. február 22. szerda, 14.00 órától
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


Az előadás összefoglalója:

A nagyméretű élőlények számára kihívást jelent a genetikai hűség fenntartása. Azon túl, hogy billiónyi sejtből épülnek föl, életük során ennek is a sokszorosát kell létrehozniuk, miközben a szöveteiket folyamatosan megújítják (az embernek pl. csak bőrszövetből évtizedenként közel egy mázsányit kell előállítania). Minden sejtosztódás a genetikai állomány megkettőződésével jár, ami ugyan egy meglehetősen pontos folyamat, mégsem teljesen hibamentes, és genetikai változások (mutációk) megjelenésével jár. Ezt nevezzük szomatikus evolúciónak. A mutációk felhalmozódása roppant káros, mert a sejtek és szervek működésének leromlásához (rosszabb esetben daganatok kialakulásához) és öregedéshez vezet. Kutatásaink során megmutattuk és matematikai modellekkel alátámasztottuk, hogy a szövetek kellően strukturált felépítése és bennük a sejtek precízen összehangolt osztódása (pl. differenciálódási hierarchiákon keresztül) drámai módon képes lassítani a szomatikus evolúciót és biztosítani a hosszú élettartamot a nagy, többsejtű (állati és növényi) szervezetek számára.

A székfoglaló meghívója innen tölthető le.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul azok nyilvános publikálásához.