XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Az MTA Fizikai Tudományok Osztályának állásfoglalása az OTKA pályázatok elbírálásába történt beavatkozásról

2020. szeptember 15.

A Fizikai Tudományok Osztálya 2020. szeptember 14-15. között lezajlott online titkos szavazásán az alábbi állásfoglalást hagyta jóvá:

"A Magyar Tudományos Akadémia elnöke levélben fordult Palkovics László miniszter úrhoz, amelyben hangot adott megdöbbenésének, hogy az OTKA pályázatoknak a szakmai kollégiumok által felállított értékelési sorrendjét az ITM megváltoztatta. A Fizikai Tudományok Osztálya egyetért azzal, hogy egy ilyen beavatkozás ellentétes a nemzetközi gyakorlattal és a magyar hagyományokkal is.
Az OTKA bizottságok rangsorai a pályázó kutatók (és nem csak a témavezető) tudománymetriai adatainak, tudományos teljesítménynek, valamint a tudományos projektek szakmai tartalmának és költségtervének részletes elemzése nyomán születtek. Bár az OTKA zsűrik és tudományterületi kollégiumok összetétele néhány éve már nem érhető el az NKFIH honlapján, tudomásunk szerint az OTKA bizottságaiban nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatók vesznek részt.
Messzemenően károsnak és elfogadhatatlannak gondoljuk, hogy egy konszenzussal kialakított, gondosan előkészített szakmai döntést egy tudományterületi kompetenciával nem rendelkező harmadik fél - szélsőséges esetben egyszemélyi döntéssel - felülbírál."

A fenti 5/2020. (IX. 15.) számú osztályhatározatot az Osztály online titkos többségi szavazással hozta meg. A 45 szavazásra jogosult 77,78%-a szavazott. A szavazók 94,29%-a támogatta az állásfoglalást, 5,71% pedig nem.