Vendégkutatói Program

Vendégkutatói program

A Magyar Tudományos Akadémia a magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességének erősítése érdekében évenként pályázati kiírást tesz közzé világviszonylatban kiemelkedő külföldi kutatók meghívására az Akadémiához tartozó kutatóközpontokban és kutatóintézetekben működő kutatócsoportokhoz, valamint a magyarországi egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportokhoz, közös kutatási munka végzésére. A program célja, hogy olyan aktív, élvonalbeli kutatást végző külföldi kutatók kapcsolódjanak be a hazai kutatóműhelyek munkájába, akiknek kutatási teljesítménye világviszonylatban is kiemelkedő.

A pályázat benyújtására a Magyar Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó kutatóközpontokban, kutatóintézetekben működő (Lendület- és más akadémiai) kutatócsoportok, valamint a hazai egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportok és Lendület-kutatócsoportok vezetői (a továbbiakban: befogadó vezető kutató) jogosultak. A befogadó vezető kutatók a meghívandó külföldi kutatókkal (a továbbiakban vendégkutató) együttműködésben nyújtják be pályázataikat.

A pályázat keretében havonta legfeljebb bruttó 2,5 millió Ft összegű támogatás nyerhető el minimum 3, maximum 12 hónapos időtartamra

A benyújtott pályázatokat az MTA elnöke által felkért zsűri tagjai bírálják el, a pályázók (a meghívó vezető kutatók) és a vendégkutató-jelöltek konkrét kutatási terve, az együttműködéstől várható tudományos eredmény jelentősége, és az együttműködésnek a magyar kutatóközösségre tett várható hatása alapján.

2019. évi pályázati felhívás

2018. évi pályázati felhívás

2017. évi pályázati felhívás

2016. évi pályázati felhívás