Vendégkutatói Program

Vendégkutatói program

A Magyar Tudományos Akadémia a magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességének erősítése érdekében évenként pályázati kiírást tesz közzé világviszonylatban kiemelkedő külföldi kutatók meghívására az Akadémiához tartozó kutatóközpontokban és kutatóintézetekben működő kutatócsoportokhoz, valamint a magyarországi egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportokhoz, közös kutatási munka végzésére. A program célja, hogy olyan aktív, élvonalbeli kutatást végző külföldi kutatók kapcsolódjanak be a hazai kutatóműhelyek munkájába, akiknek kutatási teljesítménye világviszonylatban is kiemelkedő.

A pályázat benyújtására a Magyar Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó kutatóközpontokban, kutatóintézetekben működő (Lendület- és más akadémiai) kutatócsoportok, valamint a hazai egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportok és Lendület-kutatócsoportok vezetői (a továbbiakban: befogadó vezető kutató) jogosultak. A befogadó vezető kutatók a meghívandó külföldi kutatókkal (a továbbiakban vendégkutató) együttműködésben nyújtják be pályázataikat.

A pályázat keretében havonta legfeljebb bruttó 2,5 millió Ft összegű támogatás nyerhető el minimum 3, maximum 12 hónapos időtartamra

A benyújtott pályázatokat az MTA elnöke által felkért zsűri tagjai bírálják el, a pályázók (a meghívó vezető kutatók) és a vendégkutató-jelöltek konkrét kutatási terve, az együttműködéstől várható tudományos eredmény jelentősége, és az együttműködésnek a magyar kutatóközösségre tett várható hatása alapján.

Vendégkutatói Programot szabályozó elnöki határozat

2023. évi pályázati felhívás

2022. évi pályázati felhívás

2021. évi pályázati felhívás

2019. évi pályázati felhívás

2018. évi pályázati felhívás

2017. évi pályázati felhívás

2016. évi pályázati felhívás