Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Magyar Tudomány: Zeneművészeti lapszám-bemutató

2022. május 3.

A Magyar Tudomány című folyóirat tematikus zeneművészeti lapszámának bemutatója 2022. május 26-án lesz a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében.

STEAM (Science−Technology−Engineering−Art−Mathematics) tudomány és zene: egy tartós és sokszínű kapcsolat

A bemutatón részt vesz Falus András főszerkesztő, Tihanyi László és Saxon Szász János és vendégszerkesztő, és a szerzők közül valamennyien: Baráth Bálint, Csapó Gyula, Sándor László, Szigetvári Andrea, Szőcs Márton és Vajda Gergely.

Részlet Tihanyi László bevezetőjéből:

"Az emberiség egyre jobban felismeri, hogy létfontosságú a környező, szűkebb és tágabb világ minél jobb megismerése. A megismerés két legfontosabb területe a tudomány és a művészet. Bár a két látásmód alapvetően különbözik, folyamatos kölcsönhatás mutatható ki közöttük. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatói hat írásban fejtik ki gondolataikat a témáról, különböző perspektívából közelítve azt."

A lapszám ezen a linken elérhető:

https://mersz.hu/dokumentum/matud202203__1

A Magyar Tudomány elődje az 1840-ben alapított Academiai Értesítő. A folyóirat a magyar tudomány minden területéről közöl tanulmányokat, egyes témákat kiemelten kezelve. A folyóirat célja összképet adni a tudományos élet eredményeiről, eseményeiről, a kutatás fő irányairól és a közérdeklődésre számot tartó témákról közérthető formában. Alapítási éve 1840. Főszerkesztője Falus András.

A STEAM (Science−Technology−Engineering−Art−Mathematics) Művészet/tudomány határterületek az alkotásban 2021/8 tematikus lapszám bemutatója és írásai az alábbi linken elérhetők:

https://mta.hu/szima/a-magyar-tudomany-szima-lapszamanak-bemutatoja-111555