Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Kortárs Magyar Dráma-díj 2023

2023. február 8.

A 2023-as Kortárs Magyar Dráma-díj átadása február 28-án, kedden lesz a Rózsavölgyi Szalonban.

A Kortárs Magyar Dráma-díj évente kiosztott irodalmi díj, melyet az aktuális év legjobb kortárs, kritikus hangvételű, közéleti témájú, történelmi múltat feldolgozó és azzal szembenéző színpadi műveknek ítélnek oda. A díjat Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa alapította. Örkény István munkássága és szelleme döntő hatással van a díjra, ezért a Tóték című drámája ősbemutatójának időpontjában, február 24-én tartják a díjátadót.

A díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa, további tagjai Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.

DÍJÁTADÓ: 2023. február 28. (kedd) 15 óra

KÖSZÖNTŐBESZÉDET MOND: Radnóti Zsuzsa, a díj alapítója

A DÍJAZOTTAT MÉLTATJA: Alföldi Róbert színművész, rendező

A KÜLÖNDÍJAT ISMERTETI: Nánay István kritikus

A DÍJÁTADÓ MODERÁTORA: Seres Gerda újságíró

HELYSZÍN: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café (Budapest, V. kerület, Szervita tér 5. Bejárat a Zeneműbolt felől.)

Először, 2019-ben az Egy piaci nap színpadi szövegének alkotói – Mohácsi János, Mohácsi István, Závada Pál -, illetve Kelemen Kristóf a Megfigyelők című darabjáért vehették át a díjat. 2020-ban Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs egy-egy művét ismerte el a díjjal a szakmai kuratórium. 2021-ben Spiró György a Sajnálatos események című drámakötetéért, illetve Garaczi László a Veszteg című karanténdrámájáért kapta a díjat. 2022-ben Márton Lászlónak a Bátor csikó című kötetéért, Barabás Olgának és Sebestyén Abának Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényének színpadra adaptálásáért, Dömötör Andrásnak és Bíró Bencének Térey János Káli holtak című regényének színpadi verziójáért ítélték oda a díjat.

Radnóti Zsuzsa így fogalmaz a díjról:

„Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében.”

Tehát még egyszer a dátum: 2023. február 28. 15 óra – Rózsavölgyi Szalon.

Alább a meghívó, csatoltam is. Szeretettel várunk!